Simbolurile reciclării și de ce este importantă respectarea acestora

O componentă importantă în legislația privind colectarea și reciclarea deșeurilor este marcarea diferitelor tipuri de deșeuri, cu ajutorul unor simboluri pentru fiecare categorie de materiale ce urmează să fie reciclate, conform normelor și procedurilor în vigoare. Iată care sunt simbolurile reciclării și de ce este importantă respectarea lor în activitățile economice, la nivel edilitar și în cadrul gospodăriilor individuale.

Care sunt simbolurile pentru diferite tipuri de reciclare

Ca să știți cum se reciclează diferite materiale, trebuie să cunoașteți simbolurile pentru fiecare tip de reciclare și semnificația lor la nivel internațional.

Simbolul original al reciclării

Cel mai cunoscut simbol pentru reciclarea deșeurilor este simbolul celor 3 săgeți, care se referă la ciclului de viață pentru un produs (colectare, reciclare, reutilizare) și a fost lansat încă din anii ‘70, cu ocazia Zilei Pământului. Procentul ce apare deseori în centrul buclei Möbius de referă la proporția de materiale reciclate aflate în componența produsului respectiv.

Simbolul Green Point

Simbolul Green Point a fost lansat în anii ‘90 și este utilizat în statele membre ale Uniunii Europene pentru confirmarea respectării legislației comunitare în domeniul ambalajelor (producere, colectare, reciclare).

Simbolul Tidyman

Așa cum îi spune și numele, acest simbol este un îndemn de asumare a responsabilității pentru colectarea selectivă a deșeurilor și respectarea regulilor privind utilizarea adecvată a coșurilor de gunoi, a containerelor și a altor spații dedicate resturilor menajere, a ambalajelor și a tuturor tipurilor de deșeuri.

Simbolurile de reciclare pentru diferite tipuri de plastic

Pentru colectarea și reciclarea plasticului sunt utilizate 7 simboluri care precizează tipul de material folosit la producerea acestui material care este tot mai utilizat în activitățile economice, pentru ambalaje de uz casnic și industrial.

Cele 7 simboluri se referă la următoarele detalii de fabricație a plasticului: 1 înseamnă PET sau PETE (polietilenă tereftalat), 2 desemnează categoria HDPE (polietilenă de înaltă densitate), 3 se referă la V sau PVC (clorură de vinil sau polivinil). În continuare, 4 înseamnă LDPE (polietilenă cu densitate redusă), 5 – PP (polipropilenă), 6 – PS (polistiren), iar simbolul 7 este rezervat pentru alte tipuri de plastic.

Simbolul pentru reciclarea sticlei

Pentru reciclarea sticlei, unul dintre materialele cu cel mai mare procent de reciclare,  este folosit simbolul original al reciclării, la care se adaugă o siluetă umană ce pune un recipient de sticlă într-un container. Un alt simbol des utilizat este cuvîntul sticlă (glass) alături de cercul reciclării.

Simbolul pentru reciclarea ambalajelor din hârtie și carton

În activitățile pentru reciclarea hârtiei și a ambalajelor din hârtie și carton sunt utilizate codurile 20 PAP pentru carton ondulat, 21 PAP pentru carton neondulat și cod 22 PAP pentru hârtie.

Simboluri pentru reciclare metale, deșeuri electronice și de medicamente

Există simboluri speciale pentru reciclarea metalelor, care specifică faptul că recipientele respective conțin metal reciclabil. Sunt utilizate simbolurile generale ale reciclării (bucla Möbius), împreună cu marcajele Cod 40 FE pentru fier (conserve, capace de borcane, tuburi de spray, cutii cu lacuri și vopseluri ș.a.), Cod 41 ALU pentru aluminiu (doze de băuturi, folii și ambalaje alimentare ș.a.), Cod 42-49 Alte metale (în special metale neferoase (cupru, inox, alamă etc.).

Există elemente grafice speciale pentru reciclarea bateriilor și electrocasnicelor și logo-uri specifice reciclării deșeurilor de medicamente.

Pentru deșeurile electronice este utilizat simbolul de mai jos, ce indică faptul că produsele cu acest marcaj nu trebuie aruncate ca deșeuri nesortate. Ele vor fi trimise la centre separate de colectare, ca să fie recuperate și reciclate.

Acest simbol face parte din eticheta DEEE, ce trebuie să apară pe orice echipament electric și electronic introdus pe piața unică din statele membre ale Uniunii Europene.

De ce este importantă respectarea simbolurilor reciclării

Codificarea internațională unitară reprezintă o condiție esențială a respectării reglementărilor din domeniul reciclării. Prin simbolurile prezentate, se realizează mai ușor reciclarea deșeurilor de ambalaje și sunt diferențiate categoriile de deșeuri biodegradabile și deșeuri nedegradabile.
Companii, insituții, autorități publice locale, persoane fizice – cu toții trebuie să știm cum să reciclăm corect, iar cunoașterea simbolurilor reciclării este un prim pas important în demararea acțiunilor pentru valorificarea deșeurilor și dezvoltarea economiei circulare.