Acasa » Blog » Marathon-ul Reciclării » Reciclarea sticlei. Reguli și sfaturi de care să ții cont
Sticla este un material care se poate recicla la infinit. Asta înseamnă că nu își pierde proprietățile în timpul procesului de reciclare și nu trebuie combinată cu material virgin. Însă cum reciclăm corect? Află ce tipuri de sticlă pot fi colectate, cum le pregătești corespunzător, dar și cum poți refolosi sticla înainte de a ajunge deșeu.
Înainte să explicăm cum se reciclează sticla, e important să vorbim despre motivele pentru care acest proces este util. Fabricarea necesită nisip, calcar, dolomită și carbonat de calciu, care sunt topite și amestecate. Următorul pas îl reprezintă modelarea, iar la final materialul este răcit.
Astfel, de fiecare dată când producem sticle noi, e nevoie de materiale virgine. În zonele de coastă, eroziunea solului este o reală problemă. Cu cât producem articole noi, cu atât luăm mai mult nisip din aceste zone. De aceea, o metodă prin care putem contribui la protejarea mediului este să reutilizăm materialele, prin reciclare.
Cum este sticla reciclată?
Odată ajunse la centrul de reciclare, deșeurile sunt sortate după culoare. Apoi, sunt sparte și măcinate, moment când se elimină și eventualele impurități. Rezultatul este topit și transformat în granule, care se vor folosi în realizarea a noi produse.
Ce tipuri de sticlă sunt reciclabile?
Cele mai multe
articole din sticlă sunt reciclabile. Astfel, poți colecta sticle și borcane
goale, recipiente de la produse cosmetice și de curățenie precum și alte
articole realizate din acest material, indiferent de culoare.
Atenție, nu se reciclează următoarele:
● ceramica (este fabricată din lut, nu din sticlă);
● sticla decorativă (vopsită, colorată sau cu folie pe ea);
● ferestre (au un punct de topire diferit față de alte obiecte din sticlă);
● vaze de flori;
● eprubete și alte sticle de laborator;
● becuri și neoane (se colectează în pubela dedicată pentru deșeuri DEEE, nu la sticlă);
● sticla termorezistentă (vase de yena, farfuria-suport de la cuptorul cu microunde etc);
● recipiente de vopsea, lac de unghii sau substanțe periculoase;
● pahare;
● oglinzi;
Cum colectăm și pregătim sticla pentru reciclare?
Toate deșeurile reciclabile, inclusiv sticla, trebuie curățate înainte de colectare. Doar în felul acesta te asiguri că reciclezi corect. În unele cazuri, e suficient să fie clătite bine cu apă, însă în alte situații e nevoie să fie spălate cu detergent. Sticla murdară poate contamina și alte deșeuri care nu mai pot fi reciclate.
Înainte de a fi pusă în pubela de colectare, e recomandat ca sticla să fie lăsată la uscat. Dacă eticheta se desprinde ușor, e o idee bună să o scoți, însă nu e obligatoriu. Capacele de metal, în schimb, trebuie colectate separat, în pubela pentru metal. În cazul sticlelor de vin, dopul de plută se aruncă.
Colectarea separată a deșeurilor se face în funcție de culori:
● sticla în pubela verde;
● hârtia și cartonul în pubela albastră;
● plasticul și metalul în pubela galbenă.
În România, sticlele de diferite culori sunt colectate împreună, apoi, sunt separate la centrul de reciclare. Sticla transparentă este folosită la îmbutelierea produselor care nu sunt afectate de expunerea la soare, precum apa, sosurile și unele tipuri de alcool. Cea verde oferă protecție împotriva soarelui, însă e de preferat să nu stea în lumină puternică. Cea brună, în schimb, absoarbe radiațiile și protejează produsul dinăuntru.
Important de menționat este că sticla nu trebuie spartă. Cioburile pot cauza accidente, îi pot tăia pe cei care o manevrează.
Cum refolosim sticla?
Sticla este un material rezistent și foarte ușor de igienizat. De aceea, e bine să o refolosim cât mai mult, fie că este vorba despre sticle, borcane sau alte recipiente. Acest lucru este valabil și în cazul altor produse, făcând parte dintr-un stil de viață zero waste.
Sticlele pot fi reutilizate pentru ketchup de casă, băuturi alcoolice, apă filtrată, ceaiuri și multe altele. Dacă preferi un proiect de upcycling, transformă-le, spre exemplu, în vaze pentru flori. Le poți folosi exact așa cum sunt sau le poți picta ori decora, dacă ai talent. O altă sugestie este să le utilizezi ca sfeșnic pentru lumânări, în special dacă au un design deosebit.
Borcanele pot fi folosite ca recipiente de depozitare atât pentru alimente, cât și pentru diferite obiecte, precum creioanele de colorat. De asemenea, le poți transforma în obiecte decorative. O idee simplă este să pui luminițe într-un borcan.
Reciclarea este un proces care ne permite să economisim resurse naturale și energie. Totodată, prin intermediul său putem gestiona mai bine emisiile de gaze cu efect de seră care cauzează încălzirea globală. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a recicla sticla corect.
RECICLEAZA!
Hai sa lasam generatiilor viitoare
o planeta mai curata
Contactati-ne!
Dorim sa avem o comunicare cat mai eficienta cu potentialii nostri parteneri, de aceea te rugam sa completezi formularul de mai jos: