Acasa » Blog » Totul despre reciclare » Articole generale » Ce este plasticul? De ce este o problemă?
Lumea noastră și fiecare ființa care face parte din ea este amenințată de plastic. Plasticul se găsește în ape, pe străzi, pe marginea drumului, în vârfuri de munte, în parcuri, pe plaje și peste tot unde este lăsat în urmă. De ce? Pentru că plasticul nu se descompune iar viața acestuia se întinde pe sute de ani. Dacă nu ne oprim din a genera atât de mult plastic, vom fi literalmente înghițiți de acesta. În Oceanul Pacific există “The Great Pacific Garbage Patch”, un vortex de gunoaie, majoritar plastic, care se întinde pe o suprafață de 1.500.000 km pătrați. Dacă nu producem schimbări acum, Fundația Ellen MacArthur a estimat în anul 2017 că până în 2050 oceanele vor avea mai mult plastic decât viață marină.
Câteva lucruri pe care nu le știai probabil despre plastic:
- Producția globală de plastic și consumul au decolat în anii ’40.
- Astăzi, o persoană obișnuită care trăiește în America de Nord sau în Europa generează 100 de kilograme de plastic în fiecare an, mai ales sub formă de ambalaj.
- În Asia, consumul mediu de plastic este în prezent doar o cincime din acest nivel, la 20 de kilograme de persoană. Se estimează că această cifră va crește rapid pe măsură ce economiile regiunii se vor extinde.
- Materialele plastice au multe beneficii tangibile. Acestea ajută la reducerea deșeurilor alimentare, păstrând produsele proaspete mai mult și permit fabricarea de echipamente medicale care să salveze vieți.
- De asemenea, au un potențial tentant pentru unii de utilizare în tehnologii poluante de producție a energiei.
- Plasticul a îmbunătățit și eficiența transportului. Prin reducerea ambalajelor și a masei produselor în comparație cu alte materiale, transportul devine mai puțin costisitor.
- Vehiculele în sine sunt, de asemenea, mai puțin grele, îmbunătățind în continuare eficiența. Drept urmare, aproximativ 10% din greutate și 50% din volumul unui vehicul tipic este astăzi din plastic.
- Înapoi în anii ’60, vehiculele conțineau mai puțin de 20 de kilograme de plastic.
- Un impact negativ aduc în special plasticele folosite pentru produsele de unică folosință sau ambalajele alimentare.
- Plasticul, un material care este pe atât de necesar în viețile noastre, este în același timp toxic pentru mediul înconjurător.
Deși plasticul poate părea un material util, acesta este unul care in prezent ne sufoca planeta.
Problema principală a plasticului este că acesta, odată ajuns în ecosistem, nu se descompune ci se sparge în particule microscopice, particule așa numite ,,microplastic”.
Microplasticul este, în general, mai mic de 5mm și odată ajuns în ape, afectează întreg lanțul – este înghițit de pești, este ridicat în atmosferă și, inevitabil, ajunge să facă parte din noi. Studiile arată că aproximativ 90% din speciile de păsări au ingerat microplastic și că în oceane se află deja 150 de milioane de tone de plastic.
Plasticul ajunge în cea mai mare parte în mări și oceane, fiind adus de ape care au curățat prin viituri deșeurile aruncate în natură: pe marginea drumului, vârf de munte sau orice alt loc. Totuși, pe lângă plasticul adus de ape în oceane, acesta poate ajunge și din microfibrele ce se elimină atunci când ne spălăm hainele care nu sunt din fibre naturale și conțin amestec sintetic.
În momentul de față se produce atât de mult plastic încât nicio capacitate de reciclare sau de gestiune a deșeurilor nu poate capta întreaga cantitate. Doar în anul 2015 s-au produs 320 de milioane tone de plastic, cantitatea care este mai grea decât greutatea tuturor oamenilor de pe glob pusă la un loc. Plasticul este atât de răspândit, încât tuturor ni se pare că nu putem fără el, dar un stil de viață care generează aproape zero deșeuri poate fi implementat în viața fiecăruia.
RECICLEAZA!
Hai sa lasam generatiilor viitoare
o planeta mai curata
Contactati-ne!
Dorim sa avem o comunicare cat mai eficienta cu potentialii nostri parteneri, de aceea te rugam sa completezi formularul de mai jos: