Reciclarea hârtiei. Sfaturi de care să ții cont și greșeli de evitat

Reciclarea este un proces care ne permite să limităm poluarea în timp ce protejăm resursele naturale. Descoperă tot ce trebuie să știi despre reciclarea hârtiei, inclusiv ce tipuri de deșeuri nu pot fi colectate.

Cum se reciclează hârtia?

Pentru început, hârtia este trimisă la centrul de reciclare unde e separată pe categorii. Apoi, e curățată de capse, lipici și cerneală. E pusă într-un recipient de mari dimensiuni și amestecată cu apă pentru a crea un fel de pastă. După aceea, se combină cu diferite materiale, în funcție de produsul în care va fi transformată: coli pentru documente, carton, hârtie de ziar etc. La final, amestecul e împrăștiat în foi mari și este întins bine folosind role. Se lasă la uscat, apoi e rulată. Acum e gata să fie transformată în produse noi.

Hârtia poate fi reciclată de 5-7 ori dacă e de calitate. Hârtia de birou, de exemplu, are fibre lungi, deci poate fi reciclată de mai multe ori. Cu fiecare procesare, fibrele devin tot mai scurte și nu mai pot fi create coli standard. Cofrajele de ouă și șervețelele sunt considerate hârtie de calitate inferioară, ajunsă spre finalul speranței de viață.

Ce tipuri de hârtie sunt reciclabile?

Procesul de reciclare este destul de complex, însă, cât timp ținem cont de regulile de bază, este ușor să colectăm separat. Pot fi reciclate cu ușurință multe tipuri de hârtie, printre care:
hârtia albă de birou;
hârtia colorată;
plicurile;
ziarele;
revistele
hârtia maro (kraft);
cutiile din carton;
felicitările de Crăciun fără sclipici;

Ce hârtie NU poate fi reciclată?

Următoarele deșeuri nu trebuie colectate separat, ci aruncate la gunoi.

Hârtie și carton pătate de ulei sau resturi alimentare

Hârtia murdară se aruncă întotdeauna la gunoi, altfel contaminează și alte deșeuri. Cutiile de pizza, prosoapele de hârtie, casoletele de mâncare și șervețelele sunt câteva dintre obiectele care nu pot fi reciclate.

Așa cum spuneam mai sus, în timpul reciclării, hârtia este amestecată cu apă. Dacă e contaminată cu ulei din mâncare, întregul amestec se distruge și trebuie aruncat. Fibrele de hârtie nu pot fi separate de ulei, iar dacă am încerca să le stoarcem pentru a forma coli noi, ar fi pline de găuri și pete.

Pahare de cafea

Pentru a reține lichidul fără să se scurgă, paharele de cafea sunt acoperite cu o folie din plastic. Aceasta nu poate fi îndepărtată și nu se descompune în timpul reciclării.

Hârtie mărunțită

Distrugătoarele de documente sunt utile pentru a menține confidențiale informațiile sensibile. Din păcate, trecând prin acest proces, fibra este scurtată și slăbită, astfel încât nu mai poate fi reciclată. Ține minte: hârtia poate fi reciclată doar de aproximativ 5 ori, iar de fiecare dată fibrele devin mai slăbite. Deși resturile de hârtie nu pot fi reciclate, pot fi puse la compost.

Hârtie cerată sau acoperită cu folie de plastic

Ceara și folia au rolul de a menține prospețimea alimentelor, însă sunt dificil de separat de hârtie. Cutiile de lapte și suc sau cele pentru alimente congelate intră în această categorie.

Tapet

Tapetul are un strat din vinil sau polietilenă pentru a fi lavabil. Aceste substanțe chimice sunt aproape imposibil de îndepărtat din fibrele de hârtie, motiv pentru care nu se reciclează.

Șervețele umede

Șervețelele umede pentru bebeluși, pentru îndepărtarea machiajului sau pentru curățenie nu sunt reciclabile. Cele mai multe arată ca și cum ar fi confecționate din bumbac, însă sunt fabricate din plastic (poliester și polipropilenă). Cu toate acestea, nu pot fi reciclate nici împreună cu alte deșeuri din plastic, așa că trebuie aruncate la gunoi.

Cum colectăm și pregătim hârtia pentru reciclat?

Poate fi colectată doar hârtia curată, necontaminată. În timp ce plasticul trebuie clătit înainte de colectare, hârtia nu poate trece prin acest pas. În cazul cutiilor de pizza, deseori, putem salva capacul. Acest lucru este valabil și în cazul altor deșeuri, unde putem tăia cu foarfeca bucățile murdare.

După ce ai pus deoparte deșeurile reciclabile, pliază-le sau împăturește-le pentru a economisi spațiu. La final, pune hârtia și cartonul în pubela potrivită, cea albastră.

Gestionarea corespunzătoare a deșeurilor ne ajută să limităm cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă, implicit să limităm poluarea. Mai mult, reciclarea scade nevoia de materii prime prețioase. Ține cont de informațiile de mai sus și reciclează corect hârtia pentru a proteja mediul înconjurător.