Colectarea separată a deșeurilor: De ce este importantă?

Colectarea deșeurilor este un pas important în tranziția către un stil de viață sustenabil. Schimbările climatice încep să se facă observate în tot mai multe zone ale planetei, iar dacă nu acționăm azi generațiile viitoare vor fi afectate puternic. Află ce anume presupune colectarea selectivă, care sunt beneficiile sale și care este legislația în vigoare.

Ce înseamnă colectare separată?

Colectarea deșeurilor reprezintă primul pas al procesului de reciclare, un obicei util pentru mediu și economie. Sunt utilizate mai multe sisteme, colectarea separată fiind considerată cea mai eficientă. În cazul acesta, ambalajele și celelalte obiecte sunt sortate de către consumator și depozitate în saci, pubele sau containere diferite, în funcție de materialul din care sunt confecționate. Astfel, se vor împărți în hârtie & carton, plastic & metal și sticlă.

Legislația în vigoare privind colectarea separată a deșeurilor

Conform Ordonanței de urgență nr. 92/2021, România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, trebuie să pună în aplicare obligațiile UE. Măsurile care trebuie luate se referă la prevenirea și reducerea deșeurilor, gestionarea lor eficientă și reducerea efectelor adverse provocate de acestea.

Astfel, autoritățile publice sunt nevoite:

  • să promoveze modele durabile de consum și producție;
  • să încurajeze fabricarea produselor eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor și durabile în ceea ce privește durata de viață;
  • să elimine perimarea programată;
  • să încurajeze disponibilitatea pieselor de schimb;
  • să încurajeze reutilizarea produselor;
  • să reducă generarea de deșeuri alimentare

De asemenea, operatorii economici trebuie să ia măsuri pentru reducerea volumului deșeurilor generale, în special a celor care nu pot fi reutilizate sau reciclate.

Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri au obligația de a le colecta separat și de a nu le amesteca cu materiale cu proprietăți diferite. Acest lucru este valabil și în timpul transportului, când deșeurile sunt preluate și duse la centrele de reciclare.

Cum se face colectarea separată?

Colectarea separată este un sistem relativ simplu de implementat, însă este nevoie de puțin efort din partea populației. Mai exact, fiecare dintre noi trebuie să țină cont de câteva reguli. Nu-ți face griji, sunt ușor de înțeles, iar în scurt timp îți vor intra în reflex.

Astfel, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt următorii:

1. Verifică eticheta pentru a afla dacă ambalajul se reciclează

Producătorii sunt obligați de legea nr. 249/2015 să marcheze pentru identificare direct pe ambalaj sau etichetă. Simbolurile trebuie să fie vizibile, lizibile și durabile, astfel încât oricine să înțeleagă ce se poate recicla și unde.

Astfel, vei găsi pe ambalaj un triunghi format din săgeți în interiorul căruia se află simbolul materialului.

  • hârtie – PAP;
  • aluminiu – ALU, oțel – FE;
  • sticlă – GL;
  • plastic – 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 Altele

2. Pregătește corect deșeurile

Înainte de colectare, deșeurile trebuie curățate, atunci când este cazul. Astfel, ambalajele trebuie clătite sau spălate cu apă și detergent, pentru a înlătura urmele alimentare. În cazul hârtiei, acest lucru nu este posibil, materialul fiind considerat contaminat. Pentru a economisi spațiu în pubelă, e recomandat ca deșeurile să fie pliate.

3. Colectează corespunzător

Dacă locuiești la bloc, asociația de proprietari trebuie să pună la dispoziție containere special amenajate și etichetate pe fiecare fracție. Cei care stau la casă vor folosi saci menajeri colorați.

Astfel, colectarea deșeurilor se realizează după aceste culori:

  • plasticul și metalul se pun în pubela sau sacul galbene;
  • hârtia și cartonul în pubela sau sacul albastre;
  • sticla în pubela sau sacul verde

Fracția mixtă (deșeurile menajere și biodeșeurile) se pun în pubela maro, iar cele biodegradabile (resturi de fructe și legume, frunze uscate etc) în cea neagră.

Când deșeurile ajung la centrul de reciclare, sunt sortate în funcție de material. Tot aici sunt înlăturate cele care nu pot fi reciclate sau sunt contaminate. Procesul poate fi realizat cu ajutorul oamenilor sau prin intermediul unor mașinării speciale. La final, ambalajele sunt procesate, fiind transformate în materiale noi. În unele cazuri (plastic, hârtie) este necesară combinarea cu material virgin – doar aluminiul și sticla pot fi reciclate la infinit fără a-și pierde proprietățile.

Agenții economici care introduc pe piață ambalaje au obligația de a îndeplini anumite ținte anuale de reciclare. În prezent, acestea sunt:

  • 60% din greutate pentru hârtie și carton;
  • 60% din greutate pentru sticlă;
  • 50% din greutate pentru metal;
  • 22,5% din greutate pentru plastic și 55% pentru PET;
  • 20% din greutate pentru aluminiu;
  • 15% din greutate pentru lemn

Pentru a gestiona mai bine colectarea și valorificarea deșeurilor, companiile pot apela la transferul de responsabilitate. Astfel, vor colabora cu o OIREP – Organizație care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului.

Transferul de responsabilitate presupune ca OIREP să se asigure că agentul economic își îndeplinește obiectivele anuale. De asemenea, are rolul de a raporta, calcula și plăti taxele către Fondul de Mediu în cazul nereciclării cantității corespunzătoare de ambalaje.

De ce este importantă colectarea separată a deșeurilor?

Deșeurile au un impact major asupra planetei, poluând puternic mediul înconjurător. Depozitele de gunoi eliberează metan, un gaz cu efect de seră care contribuie direct la încălzirea globală și afectează sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor. Ajunse în apă, gunoaiele contaminează apa potabilă și au un impact negativ asupra speciilor marine. Iar acestea sunt doar câteva dintre efectele negative.

Pentru a evita asemenea probleme, este necesar să limităm cantitatea de ambalaje și obiecte produse și să gestionăm eficient deșeurile, colectându-le separat pentru a le recicla.

Din păcate, multe persoane consideră că nu merită să piardă timp pentru a separa deșeurile dacă acestea sunt oricum colectate împreună, în aceeași mașină. Totuși, e important să ținem minte că, odată ajunse la centrul de reciclare, acestea sunt din nou sortate. Acest lucru se întâmplă pentru că ambalajele sunt confecționate din diferite materii prime. În cazul plasticului, de exemplu, există 7 tipuri, care trebuie separate înainte de a fi reciclate. Cu toate acestea, rămâne datoria noastră să colectăm separat, pentru a ușura procesul.

Protejarea mediului pentru generațiile viitoare este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Obiceiurile noastre zilnice pot afecta planeta în mod pozitiv sau negativ. Tu ce alegi astăzi?

RECICLEAZA!
Hai sa lasam generatiilor viitoare
o planeta mai curata

Contactati-ne!

Dorim sa avem o comunicare cat mai eficienta cu potentialii nostri parteneri, de aceea te rugam sa completezi formularul de mai jos:

Scroll to Top