Legislația privind colectarea și reciclarea deșeurilor. Tot ce trebuie să știe o companie

Legislația privind colectarea și reciclarea deșeurilor poate părea complicată. De aceea, venim în ajutorul companiilor cu un articol explicativ, pe înțelesul tuturor. Află ce este ierarhia deșeurilor și care este importanța ei, ce obiective anuale trebuie să atingi și ce amenzi riști dacă nu ții cont de responsabilitatea extinsă a producătorului.

Ierarhia deșeurilor

Tranziția către o economie circulară se bazează pe ierarhia deșeurilor, care are cinci etape. Având în vedere că ne aflăm într-un moment critic, este nevoie să acționăm rapid pentru a îmbunătăți situația. Un stil de viață sustenabil e ușor de atins, cu puțină răbdare. Însă, înainte de a trece la acțiune, e cazul să înțelegem mai bine care sunt pașii pe care deșeurile trebuie să îi urmeze.

Primul este prevenirea deșeurilor, căreia trebuie să i se acorde o atenție deosebită. Evitarea cumpărăturilor impulsive și alegerea produselor neambalate (vrac) sunt două exemple de măsuri pe care le pot lua indivizii. În același timp, e necesar ca producătorii să depună eforturi pentru a reduce materialele utilizate.

Al doilea pas este pregătirea pentru reutilizare. Recipientele din sticlă devin tot mai comune, aceste ambalaje fiind ușor de refolosit odată ce s-au golit. Totuși, nu sunt singurele. După ce golești o casoletă sau o conservă, gândește-te dacă o poți folosi în alt scop, poate la grădinărit.  Bunicii noștri nu aveau o problemă în a fi creativi, însă noi ne-am pierdut treptat această abilitate.

Reciclarea este următoarea etapă și – în mod ideal – se aplică atunci când articolele chiar nu mai pot fi reutilizate sau upcycled. Prin acest proces, se salvează materialele, astfel încât cererea pentru materii prime scade.

Trecem apoi la valorificarea deșeurilor. În ceea ce privește resturile organice, ele pot fi compostate, obținând îngrășământ natural. Valorificarea energetică, în schimb, presupune folosirea deșeurilor drept înlocuitor pentru combustibilul clasic.

Eliminarea deșeurilor este abia ultimul pas, fiind o soluție care poluează puternic. Se referă la depozitarea la groapa de gunoi, injectarea în adâncime, evacuarea în mediul acvatic sau incinerarea.

Responsabilitatea extinsă a producătorului implică toți acești pași. Pentru că producția de bunuri și gestionarea deșeurilor influențează schimbările climatice, responsabilitatea cade pe umerii celui care produce articolele respective. Cu alte cuvinte, poluatorul plătește, nu consumatorul final.

Obiectivele anuale de reciclare și valorificare

Statele membre UE sunt obligate să ia măsurile necesare pentru a implementa un sistem de returnare, colectare și recuperare eficient. Se dorește colectarea ambalajelor folosite de la consumator pentru a fi transmise ulterior către cea mai potrivită soluție de gestionare a deșeurilor. De asemenea, se urmăresc refolosirea și reciclarea deșeurilor pentru a atinge obiectivele prevăzute de lege.

În acest moment, valorile minime ce trebuie atinse sunt următoarele:

     hârtie și carton: 60%

     sticlă: 60%

     Plastic (inclusiv PET): 22,5%

     metale feroase: 50%

     aluminiu: 20%

     lemn: 15%

Procentele de mai sus se referă la cantitatea de deșeuri de ambalaje și include deșeurile reciclate. În ceea ce privește lemnul, cantitatea reparată în vederea reutilizării este, de asemenea, inclusă în procentul respectiv.

Pe viitor, obiectivele vor crește treptat în 2023, 2024, 2025 și 2030. Se va ajunge la 85% pentru hârtie și carton, 75% pentru sticlă, 55% pentru plastic (inclusiv PET), 80% pentru metale feroase, 60% pentru aluminiu și 30% pentru lemn.

Agenții economici care introduc pe piață bunuri ambalate pot atinge obiectivele prin colaborarea cu o OIREP, care preia responsabilitatea.

Pentru a facilita procesul, ambalajul trebuie să indice natura materialelor utilizate pentru articolul respectiv. Astfel, deșeurile pot fi identificate și clasificate corect. Ambalajul trebuie să poarte un marcaj vizibil și ușor de citit inclusiv după deschiderea sa

Amenzi pentru nerespectarea legii deșeurilor

Companiile care nu respectă legile deșeurilor riscă amenzi usturătoare: între 15.000 și 40.000 lei. În continuare, poți consulta lista celor mai frecvente sancțiuni aplicate.

Amendă de la 15.000 la 30.000 lei:

     nu a fost desemnată o persoană care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor de reciclare (responsabilul de mediu);

     nu a fost întocmită evidența gestiunii deșeurilor;

     nu au fost transmise buletinele de analiză pentru deșeurile periculoase;

     nu au fost raportate la timp datele privind gestionarea deșeurilor;

Amendă de la 20.000 la 40.000 lei:

     nu a fost încadrat fiecare tip de deșeu generat din propria activitate;

     un deșeu periculos a fost încadrat drept nepericulos;

     nu s-a respectat colectarea selectivă a deșeurilor;

     deșeurile de construcții nu au fost gestionate corespunzător;

     deșeurile au fost abandonate;

     mai multe tipuri de deșeuri periculoase au fost amestecate.

În contextul crizei climatice în care ne aflăm, reciclarea este o soluție prin care putem proteja mediul. Procesul scade cererea pentru resurse naturale, diminuează efectul de seră, salvează energie și micșorează cantitatea de deșeuri trimisă la gropile de gunoi. Dacă nu o faci deja, ia în considerare colaborarea cu o OIREP, care va prelua de la tine responsabilitățile de mai sus.