Compostarea 101: introducere în arta transformării deșeurilor organice

Compostarea 101
Compostarea reprezintă un proces natural de descompunere a produselor organice într-un material numit compost. Compostul rezultat este un produs bogat în nutrienți și materie organică stabilă, care poate fi utilizat pentru a îmbunătăți calitatea solului și a promova sănătatea plantelor în grădină, în agricultură sau horticultură.

Ce reprezintă compostarea 101 și ce importanță are în protejarea mediului

Compostarea 101 se referă la procesul de transformare a materiilor organice în compost, un material bogat în nutrienți care poate fi utilizat pentru a îmbunătăți calitatea solului. Compostul este un produs natural care este benefic pentru mediul înconjurător și poate înlocui sau completa fertilizanții chimici. Compostarea 101 permite reducerea cantității deșeurilor organice care ajung la depozitele de deșeuri sau în incineratoare. Aceasta contribuie la prevenirea poluării mediului și la economisirea resurselor. Cuprinde și acțiuni de management deșeuri biodegradabile ale companiilor din industria alimentară. Compostul îmbunătățește textura, structura și fertilitatea solului. El adaugă substanțe organice și nutrienți esențiali, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, de aceea solurile tratate cu diferite tipuri de compost sunt mai bune pentru cultivarea plantelor sănătoase. Utilizarea compostului ca îngrășământ organic înlocuiește parțial sau chiar în totalitate necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice. Se reduce astfel impactul negativ asupra mediului înconjurător. Compostul îmbunătățește structura solului și stabilitatea acestuia, contribuie la prevenirea eroziunii solului și la menținerea terenului agricol sănătos. Prin compostarea deșeurilor organice este diminuată cantitatea de metan produsă în depozitele de deșeuri municipale. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, iar reducerea lui are un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice.

Deșeurile organice potrivite pentru compostare

Deșeurile organice potrivite pentru compostare sunt variate și includ o gamă largă de materiale care se pot descompune în mod eficient și sigur. Printre acestea se numără resturile de legume și fructe, cojile de ouă, resturile de ceai sau cafea, frunzele uscate, iarba tăiată și multe altele. Aceste materiale sunt potrivite pentru compostare datorită compoziției lor chimice și capacității lor de a se descompune rapid. Resturile de legume și fructe sunt bogate în nutrienți și conțin o cantitate mare de apă, ceea ce le face ideale pentru compostare. Cojile de ouă conțin calciu și alte minerale esențiale pentru sol, iar resturile de ceai și cafea adaugă azot și carbon în compost. Frunzele uscate și iarba tăiată aduc carbon în compost, ajută la menținerea echilibrului dintre materialele “verzi”, bogate în azot și cele “maro”, ce conțin carbon. Materialele “verzi” includ și resturi de bucătărie, tăieturi de iarbă proaspătă sau frunze verzi, în timp ce materialele “maro” pot fi reprezentate de frunze uscate, hârtie, paie sau rumeguș. Este recomandat să se mențină un raport de aproximativ 3:1 între aceste două tipuri de materiale. Astfel se asigură o descompunere adecvată și o eliberare eficientă a nutrienților în sol. Există și deșeuri organice pe care nu le poți utiliza pentru compostare. Printre acestea se numără resturile de carne sau pește, produse lactate, uleiurile și grăsimile, precum și resturile de plante bolnave sau infestate. Aceste deșeuri atrag dăunători și pot răspândi boli în grădină, deci îngreunează sau chiar compromit procesul de compostare. Citește detaliile necesare pentru colectare separată corectă, reciclare și compost în Ghidul pentru un stil de viață sustenabil, realizat de Marathon EPR.

Cum se realizează compostarea

Compostarea implică utilizarea materialelor organice, cum ar fi resturile alimentare, frunzele căzute, iarba tunsă, coji de ouă, coji de legume și fructe, hârtie și carton neprelucrat, rumeguș și multe altele. Aceste materiale se descompun în compost sub acțiunea microorganismelor și a altor organismele din sol. 

Introducerea deșeurilor organice în pile de compost

Materialele de compostare sunt adunate în containere speciale destinate compostării. Acestea pot fi compostoare din plastic, cutii de compost sau simple gropi în grădină.

Aerisirea și umezirea deșeurilor organice pentru compostare

Pentru o descompunere eficientă a materialelor organice, compostul trebuie să fie bine aerisit și să aibă un nivel corespunzător de umiditate. Acest lucru se poate realiza prin răsturnarea regulată a materialelor din compost și prin udarea corespunzătoare, astfel încât compostul să fie umezit, dar nu expus unor cantități excesive de apă. Un compost prea uscat va încetini procesul de descompunere, în timp ce unul prea umed poate duce la mirosuri neplăcute și dezvoltarea de mucegai. Ca să menții un nivel optim de umiditate, adaugă apă în caz de uscăciune excesivă sau materiale “maro” la umezeală excesivă.

Asigurarea temperaturii optime pentru compostare

Compostul poate ajunge la temperaturi ridicate în timpul procesului de descompunere, ceea ce ajută la distrugerea patogenilor și a semințelor de buruieni. Este important să se monitorizeze temperatura compostului, ca să nu crească prea mult, deoarece sunt distruse microorganismele benefice.

Respectarea duratei de compostare

Procesul de compostare poate dura câteva luni până la câțiva ani, în funcție de condițiile locale, materialele utilizate și metoda de compostare. În timpul gestionării compostului, pot apărea probleme precum mirosuri neplăcute sau prezența insectelor și rozătoarelor. În aceste cazuri compostul este prea umed sau nu este suficient de aerisit. Adaugă materiale “maro” sau întoarce compostul mai des, pentru a asigura o aerare adecvată.

Utilizarea compostului

Odată ce compostul a ajuns la o consistență asemănătoare cu cea a solului și are un miros plăcut de pământ, este gata de utilizare. Poți adăuga compostul în grădină pentru a îmbunătăți calitatea solului și a ajuta la creșterea plantelor. Compostul matur îmbunătățește textura, structura și fertilitatea diferitelor tipuri de soluri. Poate fi folosit pentru fortificarea plantelor din grădină, pentru îmbunătățirea gazonului, reducerea eroziunii solului. Respectă recomandările de utilizare a compostului din deșeuri organice, ca să contribui la protejarea mediului și să reduci amprenta de carbon, formată din totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră pe care le produci prin activitățile tale zilnice.

Utilizarea compostului în grădină

Momentul potrivit pentru adăugarea compostului în grădină este primăvara, înainte de plantare, sau toamna, după recoltare. Este important să adaugi o cantitate potrivită de compost, în funcție de dimensiunea grădinii și de tipul de plante cultivate. De regulă, se recomandă adăugarea unui strat de compost cu grosime de aproximativ 5-10 cm în stratul superior al solului și amestecarea pentru omogenizare. Compostul aduce plantelor o gamă variată de nutrienți esențiali, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, care ajută la creșterea sănătoasă a culturilor de grădină. De asemenea, compostul îmbunătățește structura solului, îl face mai aerat și mai bine drenat, ceea ce contribuie la dezvoltarea în profunzime a rădăcinilor. Prin integrarea compostului în sol, se adaugă și microorganisme benefice pentru descompunerea materiei organice și eliberarea lentă a nutrienților. De asemenea, compostul ajută și la reținerea apei în sol, deci diminuează necesitățile de irigare. Diferența dintre compost și alte îngrășăminte constă în compoziție și modul de acțiune. Compostul este un îngrășământ ecologic, obținut prin procesul de descompunere a materiei organice, în timp ce îngrășămintele chimice sau comerciale conțin substanțe chimice sintetice. Avantajele compostului includ faptul că este mai sigur pentru mediul înconjurător, nu conține substanțe chimice nocive și îmbunătățește calitatea solului pe termen lung.  Utilizează compost și pentru grădinăritul urban. Îmbogățești astfel pământul din ghivece sau jardiniere, solul din curți interioare sau gazonul de peluze rezidențiale. În plus, compostul ajută la reducerea cantității de deșeuri organice produse în orașe și la crearea unui ciclu sustenabil al nutrienților în grădinăritul urban. Compostarea joacă un rol important în reducerea cantității de deșeuri organice și reprezintă o metodă eficientă și ecologică de a obține un fertilizant natural și bogat în nutrienți esențiali pentru plante. Producerea compostului reprezintă o activitate accesibilă oricui, deoarece nu necesită resurse financiare sau logistice importante. Poți să începi compostarea acasă ori să te alături unor organizații de mediu specializate în aceste activități. Vei contribui astfel la un stil de viață zero waste, pentru economisirea resurselor și protejarea mediului pe termen lung
Scroll to Top