7 metode prin care poți promova reciclarea deșeurilor în cadrul companiei tale

Reciclarea deseurilor in cadrul companiei tale

Tot mai multe companii încep să colecteze separat deșeurile reciclabile. Vrei să implementezi și tu un astfel de program în companie? Ai ajuns unde trebuie! În continuare, îți arătăm ce poți face pentru a promova reciclarea și a menține angajații implicați.

Organizează concursuri săptămânale

Angajații au primit un training, coșurile de reciclare au fost instalate, însă simți că echipa nu e prea motivată. Ce-ai spune să organizezi concursuri săptămânale de colectare separată? Făcând din acest proces o provocare, vei obține rezultate mai bune.

De exemplu, persoanele care au colectat cele mai multe deșeuri pot pleca acasă cu o oră sau două mai devreme decât restul. Poți oferi acest beneficiu primilor 5 angajați din companie sau, dacă firma este mare, poți alege câte o persoană din fiecare departament.

Alte beneficii pe care le poți oferi sunt o zi de lucru de acasă sau un prânz plătit de companie. Firește, poți stabili propriile reguli pentru concurs. Se poate alege câte un câștigător săptămânal, iar primul care adună 10 câștiguri primește o zi liberă în plus.

Lipește postere și trimite mementouri

Dacă angajații nu sunt obișnuiți să recicleze, e foarte posibil să uite să o facă. Până la urmă, sunt ocupați cu sarcini zilnice, ședințe și proiecte importante. De aceea, poate fi util să lipești postere în locuri cheie ale sediului. De asemenea, poți trimite mementouri săptămânale prin email. Gândește și un slogan interesant sau amuzant, pentru a le rămâne în minte.

Scapă de coșurile de gunoi individuale

Atunci când avem un coș de gunoi propriu, primul instinct e să aruncăm orice deșeu acolo. Chiar dacă angajații au trecut printr-un training și își doresc să recicleze pentru protejarea mediului, pot arunca fără să-și dea seama deșeurile reciclabile.

Drept urmare, poate fi de folos să scapi de aceste coșuri de gunoi. Înlocuiește-le cu unele mai mari, amplasate lângă cele de colectare a deșeurilor reciclabile. Astfel, ei vor fi obligați să se ridice pentru a ajunge la punctul de colectare și își vor aminti de importanța acestuia.

Împărtășește rezultatele cu angajații

Comunicarea periodică a rezultatelor va încuraja echipa să continue colectarea. Adaugă și informații despre beneficiile pentru planetă. Iată un exemplu de formulare: „Reciclarea plasticului din lunile ianuarie-iunie a salvat xx kg dioxid de carbon.”

Pentru a afla câte emisii se salvează, poți folosi instrumente online de calcul precum cele furnizate de Sustain.Life sau The Recyculator.

Fii creativ

Cine spune că nu te poți distra când colectezi selectiv? Instalează coșuri de baschet deasupra pubelelor de colectare, de preferat la înălțimi diferite. Angajații se vor distra când aruncă deșeurile prin coș și cel mai probabil vor concura între ei.

Firește, coșurile de baschet nu trebuie folosite și pentru sticlă, care se va sparge la contactul cu restul recipientelor din pubelă. Ține minte, una dintre regulile pentru reciclarea sticlei e ca aceasta să fie întreagă când e colectată.

De asemenea, dozele de aluminiu vor face gălăgie, deci nu îți recomandăm să le arunci decât în zone unde nu vor deranja sau distrage atenția.

O altă sugestie e să montezi un tobogan de mici dimensiuni. Deșeurile pot fi așezate pe acesta și se vor rostogoli în coș. Dacă aceste două idei nu ți se par suficient de interesante, cere părerea angajaților; cu siguranță, vor fi încântați să se implice.

Fii un exemplu pentru echipă

Vrei ca procesul colectării să aibă succes? Atunci, e important să fii un exemplu pozitiv pentru angajații tăi. Oricine face greșeli, însă dacă echipa va observa că niciodată nu colectezi selectiv, nu se va simți motivată să continue.

Implică-te cot la cot cu angajații și arată-le că ești interesat de subiect și în viața personală. De exemplu, adu în discuție un documentar pe care l-ai vizionat cu o seară în urmă sau cartea pe care ai început să o citești. În felul acesta, îi vei convinge să își aprofundeze cunoștințele și să continue reciclarea.

Nu uita de reciclarea bateriilor

Cei mai mulți oameni se concentrează doar pe hârtie, plastic, metal și sticlă, însă reciclarea bateriilor și a electrocasnicelor este la fel de importantă. Aceste deșeuri conțin substanțe chimice toxice și metale grele care ajung să contamineze solul și apa. Drept urmare, e necesar să amplasezi și o pubelă pentru bateriile uzate. Totodată, îți recomandăm să înlocuiești bateriile de unică folosință cu unele reîncărcabile.

După cum vezi, e simplu să promovezi reciclarea deșeurilor în cadrul companiei. Ține cont de sfaturile de mai sus, iar angajații vor fi motivați să colecteze separat.

Scroll to Top