Cum se reciclează diferite materiale?

După ce deșeurile reciclabile au fost sortate și balotate, acestea se trimit spre centrele de reciclare.

 

➡️ Hârtia și cartonul ♻️

Reciclarea propriu-zisă presupune mărunțirea hârtiei/cartonului și topirea într-un amestec de apă și diverse substanțe chimice pentru a separa fibrele de celuloză. Amestecul este curățat de diferite resturi (ex. capsele metalice). Mixtura de pulpă rezultată este formată din 1% fibră și 99% apă și este apoi întinsă pentru a forma o peliculă și presată pentru a elimina mare parte din apă. Pelicula de hârtie trece prin role de uscare și de subțiere până se ajunge la consistența dorită. Hârtia/cartonul sunt apoi rulate în suluri și transportate la tipografii, producători de ambalaje.

 

➡️ Plasticul ♻️

Plasticul este, in mare parte, reciclabil.

Procesul de reciclare implică spălarea, eliminarea impurităților (etichete și capace) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, din nou spălarea, uscarea și prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET sau alte tipuri de plastic.

 

➡️ Sticla ♻️

Sticla este spălată, sortată

după culoare, zdrobită, măcinată, sunt eliminate impuritățile (etichete, hârtie, metal, etc.), este topită și transformată în granule de diverse dimensiuni – materia primă pentru diversele utilizări ale sticlei reciclate.

De notat este faptul că sticla este un produs 100% natural (realizat din nisip de cuarț, calcar și soda calcinată), durabil, inert și inactiv biologic (nu afectează in vreun fel calitățile și proprietățile produsului conținut). De asemenea, sticla poate fi reciclată prin topire la infinit, fără a-și pierde proprietățile.

 

➡️ Metalul, aluminiul ♻️

Metalul se împarte în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier).

La centrele specializate se face o sortare mecanică a deșeurilor din metal, prin utilizarea unui electromagnet pentru separarea metalelor feroase de cele neferoase, sunt apoi spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în obiecte noi.

Aluminiul este 100% reciclabil și poate fi revalorificat la infinit.