Cum reciclăm corect?

În funcție de material, anumite obiecte pot fi reciclate de mai multe ori – unele se reciclează foarte ușor, altele deloc. Pe de alta parte, unele tipuri de materiale reciclabile nu se recicleaza in general pentru ca este o activitate care nu poate fi susținută economic. Curățarea ambalajelor înainte de aruncare (cel puțin printr-o simplă clătire cu apă) este întotdeauna binevenită!

Mai jos vei găsi o listă despre ce se reciclează și ce nu, din fiecare material:

♻️ PLASTIC:

→ Se reciclează: PET-ul, folia de plastic (de exemplu, de la baxurile de apă), găletușele de iaurt sau smântână, lăzile și navetele, caserole transparente, pungi alimentare, sticle de lapte, sticle de detergent și balsam pentru rufe, sticle de șampon și balsam, ambalaje tetra pack — cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia.

→ Nu se reciclează: Recipiente colorate – caserolele negre sau mate, recipiente de plastic în care au fost substanțe chimice, folia alimentară subțire transparentă de plastic, pungile de plastic;

Toate ambalajele din plastic contin un marcaj care indică din ce tip de plastic sunt fabricate:

♳ 1 PET sau PETE (polietilen tereftalat) – acceptat de majoritatea centrelor de reciclare;

♴ 2 HDPE (polietilenă de înaltă densitate) — acceptată de obicei în centrele de reciclare;

♵ 3 PVC (clorură de polivinil) — nu este acceptat de centrele de reciclare și este rareori reciclat;

♶ 4 LDPE (polietilenă de densitate mică) — nu întotdeauna reciclabilă;

♷ 5 PP (polipropilenă) — reciclabil;

♸ 6 PS (polistiren) — neacceptat de majoritatea centrelor de reciclare;

♹ 7 Altele — în mod normal nu sunt reciclabile, doar unele centre acceptă selectiv anumite deseuri;

♻️ STICLĂ:

→ Se reciclează: borcane (fără capac), produse cosmetice din sticlă, sticle de vin și alte bauturi, alte ambalaje din sticlă.

→ Nu se primesc pentru reciclare: oglinzi, geamuri, parbrize, produse din porțelan, ceramică, cristal, vase rezistente la căldură, ambalaje medicamentoase și cosmetice cu conținut periculos (vopsea, lac de unghii), becuri (predate ca sticla).

♻️ HÂRTIE & CARTON:

→ Se reciclează: ziare, reviste, caiete, cărți, plicuri, cartoane de ouă, cutii, cutii de pizza curate, pungi de hârtie, cutii de cereale.

→ Nu se reciclează: pahare de hârtie plastifiată, cutii sau foi de carton murdare, șervețele folosite, hârtie igienică și prosoape de hârtie, hârtia cerată, hârtia plastifiată, cutii de pizza murdare.

♻️ METAL:

→ Se reciclează: doze de bere și suc, cutii de conserve, capace de borcane, recipiente alimentare, tuburi de deodorante sau alte sprayuri, folie de aluminiu curată

→ Nu se primesc pentru reciclare: recipiente de metal contaminate cu materiale grele, intarite (gen materiale de constructii), butoaie metalice care contin substante chimice.