Acasa » Blog » Totul despre reciclare » Cum reciclam corect » Colectarea și reciclarea plasticului: cum se realizează corespunzător?
Ce este plasticul?
Plasticul poate fi fie „sintetic”, fie “biologic”.
Materialele plastice sintetice sunt derivate din țiței, gaze naturale sau cărbune. În timp ce materialele plastice biologice provin din produse regenerabile precum carbohidrați, amidon, grăsimi și uleiuri vegetale, bacterii și alte substanțe biologice.
Marea majoritate a plasticului utilizat astăzi este sintetic datorită ușurinței metodelor de fabricație implicate în prelucrarea țițeiului. Cu toate acestea, cererea tot mai mare de rezerve de petrol limitate determină necesitatea unor materiale plastice mai noi, din resurse regenerabile, cum ar fi deșeurile de biomasă sau deșeuri de origine animală din industrie. Poți afla mai multe despre plastic aici.
Cum se produce plasticul?
Majoritatea plasticului utilizat astăzi este derivat prin următorii pași:
- Extracția materiilor prime (în mare parte țiței și gaze naturale, dar și cărbune) – acestea sunt un amestec complex de mii de compuși care apoi trebuie prelucrați.
- Procesul de rafinare transformă țițeiul în diferite produse petroliere – acestea sunt transformate pentru a produce substanțe chimice utile, inclusiv „monomeri” (o moleculă care este elementele de bază a polimerilor). În procesul de rafinare, țițeiul este încălzit într-un cuptor, care este apoi trimis la unitatea de distilare unde țițeiul greu se separă în componente mai ușoare numite fracțiuni. Unul dintre acestea, numit nafta, este compusul crucial pentru a produce o cantitate mare de plastic. Cu toate acestea, există și alte mijloace, cum ar fi utilizarea gazului.
- Polimerizarea este un proces în industria petrolieră în care gazele ușoare de olefină (benzină) precum etilena, propilena, butilena (adică monomerii) sunt transformate în hidrocarburi cu greutate moleculară mai mare (polimeri). Acest lucru se întâmplă atunci când monomerii sunt legați chimic în lanțuri.
Tipuri de plastic:
Ingredientul principal din majoritatea materialelor plastice este un derivat din țiței și gaze naturale.
Există multe tipuri diferite de materiale plastice – clare, tulbure, de culoare solidă, flexibile, rigide, moi, etc.
Produsele din plastic sunt adesea o rășină polimerică, care este apoi amestecată cu un amestec de aditivi (vezi polimer vs. plastic). Aditivii sunt importanți, deoarece fiecare dintre aceștia sunt utilizați pentru a oferi plasticului proprietăți optime specifice, cum ar fi rezistența, flexibilitatea, elasticitatea, culoarea sau pentru a le face mai sigure și igienice pentru a fi utilizate pentru o anumită aplicație (ref).
Din ce tip de plastic este fabricat un produs poate fi uneori identificat uitându-ne la numărul din partea de jos a recipientelor de plastic.
Unele dintre principalele tipuri de plastic sunt prezentate mai jos.
PET – (PETE) – Polietilenă tereftalată
HDPE – Polietilenă de înaltă densitate
PVC – Clorură de polivinil
LDPE – Polietilenă de joasă densitate
PP – Polipropilenă
PS – Polistiren
Alte tipuri de plastic
De ce este important să reciclăm deșeurile
Aproape fiecare persoană, gospodărie, instituție generează deșeuri. Deșeurile sunt dintre cele mai variate: de la cele menajere și biodegradabile, la cele industriale și periculoase, deșeuri marine, deșeuri medicale, moloz, materiale de construcții, deșeuri lichide, binecunoscutele plastic, metal și hârtie care sunt cele mai reciclate la ora actuala in România.
Plasticul este un material important și omniprezent în economia noastră și în viața de zi cu zi. Are multiple funcții care ajută la abordarea unui număr mare de provocări cu care se confruntă societatea noastră. Materialele ușoare și inovatoare ajută la fabricarea mașinilor sau avioanelor, de exemplu. În ambalaje, materialele plastice contribuie la păstrarea alimentelor în siguranță și la reducerea risipei alimentare.
Cu toate acestea, modul în care plasticele sunt produse, folosite și aruncate, nu reușește să capteze beneficiile pe care o economie circulară le-ar aduce și, din păcate, mai mult poluează mediul înconjurător.
Află care sunt plasticele cel mai des întâlnite în acest articol.
Strategia UE privind deșeurile din plastic
Milioane de tone de gunoi de plastic care ajung în oceane în fiecare an reprezintă una dintre cele mai vizibile și alarmante semne ale industriei, cauzând astfel creșterea îngrijorării publicului.
În decembrie 2015, Comisia a adoptat un plan de acțiune al UE pentru o economie circulară.
Acolo, a identificat materialele plastice ca fiind o prioritate cheie în dezvoltare și s-a angajat să „pregătească o strategie care abordează provocările ridicate de materialele plastice pe întreg lanțul valoric, luând în considerare întreg ciclu de viață”.
În 2017, Comisia a confirmat că se va concentra asupra producției și utilizării materialelor plastice și că va lucra în scopul de a se asigura că toate ambalajele din plastic vor fi reciclabile până în 2030.
UE este cea mai bine plasată pentru a conduce tranziția către cum ar trebui să fie plasticul în viitor. Această strategie stabilește bazele unei noi economii a plasticului, unde proiectarea și producția de materiale plastice respectă pe deplin refolosirea, repararea și nevoile de reciclare, iar noi materiale durabile sunt dezvoltate și promovate.
Problema plasticului
Problema principală a plasticului este că acesta, odată ajuns în ecosistem, nu se descompune ci se sparge în particule microscopice, particule așa numite ,,microplastic”.
Microplasticul este, în general, mai mic de 5mm și odată ajuns în ape, afectează întreg lanțul – este înghițit de pești, este ridicat în atmosferă și, inevitabil, ajunge să facă parte din noi. Studiile arată că aproximativ 90% din speciile de păsări au ingerat microplastic și că în oceane se află deja 150 de milioane de tone de plastic.
Plasticul ajunge în cea mai mare parte în mări și oceane, fiind adus de ape care au curățat prin viituri deșeurile aruncate în natură: pe marginea drumului, vârf de munte sau orice alt loc. Totuși, pe lângă plasticul adus de ape în oceane, acesta poate ajunge și din microfibrele ce se elimină atunci când ne spălăm hainele care nu sunt din fibre naturale și conțin amestec sintetic.
În momentul de față se produce atât de mult plastic încât nici o capacitate de reciclare sau de gestiune a deșeurilor nu poate capta întreaga cantitate. Doar în anul 2015 s-au produs 320 de milioane tone de plastic, această cantitate este mai mare decât greutatea tuturor oamenilor de pe glob pusă la un loc. Plasticul este atât de răspândit, încât tuturor ni se pare că nu putem fără el, dar un stil de viață care generează aproape zero deșeuri poate fi implementat în viața fiecăruia.
Cum se reciclează corect plasticul?
Reciclarea plasticului este foarte importantă și trebuie luată în serios. Materialele plastice reprezintă o cantitate uriașă de deșeuri solide și durează secole pentru a se descompune în gropile de gunoi sau în ocean. Prin urmare, toate materialele plastice reciclabile ar trebui reciclate pentru a reduce poluarea, a conserva energia și mediul.
Plasticul se reciclează mai greu decât crezi. Trebuie să clătești orice fel de mâncare și lichide (altele decât apa) din recipiente înainte de a le putea pune în coș. Dacă plasticul nu este curat ar putea contamina o încărcătură întreagă de materiale plastice, determinând centrul de reciclare să trimită întregul lot la un depozit de deșeuri.
Când reciclați sticle de plastic, verificați dacă pe etichetă se spune „zdrobiți pentru a conserva”. Dacă da, scoateți capacul și zdrobiți sticla răsucind de sus și apăsând în jos. După ce este zdrobit, așezați capacul înapoi pe sticlă, astfel încât să poată fi și reciclat.
Află mai multe aici.
Reciclarea plasticului
În cazul plasticului, se pot recicla următoarele ambalaje:
- PET-urile,
- folia de plastic (de exemplu, de la baxurile de apă),
- găletușele de iaurt sau smântână,
- lăzile și navetele,
- caserolele transparente,
- pungile alimentare,
- sticlele de lapte,
- sticlele de detergent lichid și balsam pentru rufe,
- sticlele de șampon și balsam.
Nu se pot recicla următoarele elemente din plastic:
- recipientele colorate (caserolele negre sau mate),
- recipientele de plastic în care au fost substanțe chimice,
- folia alimentară subțire transparentă de plastic,
- pungile de plastic,
- ambalaje tetra pack (cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia).
Plasticul este, în mare parte, reciclabil. Procesul de reciclare a plasticului implică:
- spălarea și eliminarea impurităților (etichete și capace) și a contaminanților;
- măcinarea materialului;
- tocarea materialului;
- din nou, spălarea materialului;
- uscarea materialului;
- prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET sau alte tipuri de plastic.
Dacă analizezi lista de mai sus, tu la care din cele de mai sus ai putea renunța începând de azi?
Natura iti multumeste când ești părtaș la frumusețea ei!
Arată-i că îți pasă: Colectează deșeul de ambalaj separat!
Află cum poți colabora cu noi aici!