Responsabilitatea extinsă a producătorului. Ce înseamnă și cum se implementează?

Nu mai este un secret pentru nimeni că viața de pe Pământ este amenințată de schimbările climatice, dar nici că industria globală este una dintre principalele cauze ale acestor schimbări. Cum semnalele de alarmă nu contenesc, liderii politici au început să ia măsuri care să diminueze impactul industriei asupra climei; una dintre ele este „responsabilitatea extinsă a producătorului”. Despre ce implică această măsură, motivația din spatele ei și câteva date concrete, vom discuta în rândurile următoare.

De ce ne aflăm într-o criză climatică?

Pământul trece ocazional prin diverse schimbări. Înaintea apariției omului, au existat într-adevăr perioade calde și ere glaciare, în cicluri de milioane de ani. Odată cu Revoluția Industrială, însă, temperaturile au crescut mult mai repede decât în trecut. Cauza principală o reprezintă arderea combustibililor fosili, care eliberează gaze cu efect de seră.

Aceste gaze există și în mod natural pe planetă. De fapt, fără ele nu am putea supraviețui aici, temperatura fiind prea scăzută. Cu toate acestea, activitățile umane au crescut puternic concentrația lor atmosferică. Treptat, ele au absorbit tot mai multă căldură, păstrând-o în atmosferă – iar situația continuă.

Adoptat în 2015, Acordul de la Paris a stabilit un obiectiv important: menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale. În mod ideal, creșterea ar trebui limitată la 1,5°C.

Cum influențează producția de bunuri schimbările climatice?

În producția de bunuri de orice fel avem nevoie de energie electrică. Cea tradițională este produsă prin arderea combustibililor fosili. Procesul eliberează în mare parte dioxid de carbon, dar și metan și protoxid de azot. Astfel, cu cât producem mai mult, cu atât mai multe gaze cu efect de seră ajung în atmosferă.

În ceea ce privește materialele din care sunt confecționate, plasticul are cele mai multe efecte negative. Pe de-o parte, materiile prime din care este fabricat sunt gazul natural sau petrolul. În timpul extracției, a transportului și a procesării lor sunt eliberate tone întregi de gaze cu efect de seră, în special metan. Pe de altă parte, plasticul nu dispare niciodată. Se estimează că are o durată de viață de 450 de ani, însă chiar și atunci doar se descompune în bucăți mai mici.

Cum afectează deșeurile mediul?

Depozitele de deșeuri au rolul de a elimina gunoiul pe care îl producem. Din păcate, acesta nu dispare pur și simplu, iar gropile de gunoi au un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice și a sănătății noastre.

Problema principală cu care ne confruntăm este eliberarea metanului. Odată ajunse la groapa de gunoi, deșeurile nu se pot descompune. Pentru acest proces este nevoie de bacterii, lumină și oxigen. Fiind aruncați unii peste alții, tone peste tone, sacii de gunoi împiedică îndeplinirea acestor condiții. Astfel, depozitele ajung să se descompună eliberând metan, un gaz mult mai puternic decât temutul dioxid de carbon.

Protejarea mediului este singura modalitate prin care putem asigura generațiilor viitoare un cămin confortabil. Pentru a reuși acest lucru, au fost stabilite diferite legi și măsuri prin care se încearcă prevenirea sau reducerea efectelor adverse ale poluării.

Ce este responsabilitatea extinsă a producătorului?

Responsabilitatea extinsă a producătorului reprezintă o strategie prin care se încearcă minimizarea impactului uman asupra mediului. Se bazează pe principiul „poluatorul plătește”, nu consumatorul final.

Uniunea Europeană a adoptat în acest sens politici de gestionare a deșeurilor care au trei obiective principale:

  • încurajarea companiilor să proiecteze produse reutilizabile sau cel puțin reciclabile
  • reducerea materialelor virgine utilizate
  • promovarea reciclării

Gestionarea ambalajelor și a deșeurilor acestora este reglementată prin legea nr. 249/2015. Astfel, pot fi introduse pe piață doar ambalaje care îndeplinesc cerințe stricte:

  • să poată fi reutilizate sau valorificate
  • să fie fabricate urmărindu-se reducerea la minimum a conținutului de substanțe și materiale toxice
  • să poată fi reciclat un anumit procent din greutatea materialelor etc

În același timp, operatorii economici sunt obligați să marcheze corespunzător ambalajele reciclabile. Sistemul de marcare și identificare este următorul:

  • plastic: 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 Altele
  • hârtie: PAP
  • metale: FE oțel, ALU aluminiu
  • sticlă: GL
  • lemn și plută: FOR
  • materiale textile (bumbac și iută): TEX

Legea mai prevede și intrarea în vigoare a sistemului garanție-returnare, începând cu octombrie 2022. Scopul său este de a ridica gradul de colectare al deșeurilor reciclabile.

Cum se realizează reciclarea deșeurilor?

Producătorii sunt nevoiți să îndeplinească anumite obiective anuale privind reciclarea deșeurilor. În acest moment, țintele sunt de 60% din greutate pentru sticlă și hârtie, 50% pentru metal, 22,5% pentru plastic și 15% pentru lemn. Dacă aceste obiective nu sunt îndeplinite, producătorul este obligat să plătească o taxă de 2 lei per kilogram pentru diferența dintre ținta stabilită și cea efectiv realizată.

Ce taxe, contribuții și amenzi sunt în vigoare

Organul de specialitate al administrației publice centrale este Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Taxele, contribuțiile și sancțiunile pe care producătorii le plătesc se încadrează în categoria obligațiilor la Fondul de Mediu.

Agenții economici au obligații lunare, trimestriale sau anuale, printre care:

  • taxe pentru emisiile de poluanți din atmosferă
  • 2% din valoarea substanțelor periculoase
  • 2% din vânzarea deșeurilor
  • ecotaxa aplicată pungilor și sacoșelor din materiale obținute din resurse neregenerabile
  • 2 lei per kg pentru bunuri ambalate (pentru operatorii care distribuie pentru prima dată pe piața națională)
  • 50 lei/tonă pentru neîndeplinirea obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare
  • contribuție aferentă introducerii pe piața națională de echipamente electrice și electronice
  • contribuție de 4 lei/kg de baterii și acumulatori portabili

Niciun business nu poate supraviețui dacă pământul ajunge să fie distrus. Poate părea un scenariu post-apocaliptic sumbru, dar pe zi ce trece devine realitate. Dacă ești producător, nu trebuie să privești responsabilitatea extinsă doar ca pe un set de legi, ci și ca pe o responsabilitate etică față de mediu și oameni. Poate că unele elemente par greu de implementat, însă aceste obstacole sunt pur și simplu oportunități pentru a schimba lumea în bine.