Reciclarea Bateriilor și Electrocasnicelor

Bateriile conțin metale grele și substanțe chimice toxice precum plumb, cadmiu, zinc, litiu, mercur, acizi. Aruncarea acestora în deșeurile menajere duce la contaminarea solului și apei cu substanțe chimice foarte dăunătoare mediului. Este important să reciclăm bateriile consumate, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător.

Bateriile se colectează în funcție de tipul din care fac parte:

🔋Bateriile alcaline (cele de unică folosință, folosite la telecomenzi, lanterne etc.) sunt 100% reciclabile printr-un proces de separare mecanică a componentelor;

🔋 Bateriile litiu-ion (cele reîncărcabile, folosite la calculatoare, aparate foto profesionale etc.) sunt, de asemenea 100% reciclabile prin separarea mecanică a plasticului de părțile metalice;

🔋 Bateriile nichel-cadmiu (NiCd) și nichel metal hibrid (NiMH) sunt baterii obișnuite pentru aparate electronice mici, precum telecomenzile. Primele sunt de unică folosință și au fost în mare parte înlocuite de cele alcaline, în timp ce bateriile NiMH sunt reîncărcabile, 100% reciclabile, prin separarea plasticului de componentele metalice;

🔋 Bateriile cu litiu sunt reciclate prin spargere și scufundare într-o soluție chimică, pentru neutralizarea acidului din interior, apoi metalele sunt recuperate, iar soluția care rămâne este filtrată pentru a se recupera litiul, care este apoi folosit la producerea altor baterii.

🔋 Bateriile pentru mașini și motociclete, care sunt construite din electrozi de plumb scufundați într-o baie de acid, sunt reciclate prin neutralizarea acidului cu sodă caustică, proces din care rezultă apă, bateria este apoi spartă, iar învelișul de plastic este separat de plumb, care este curățat și topit.

Bateriile uzate trebuie colectate separat, la domiciliu și predate apoi, pentru reciclare, către punctele de colectare a bateriilor (magazine, instituții, puncte de colectare stradale, salubritate).



📺 Odată cu creșterea puterii de cumpărare și apariția de gadgeturi ieftine și atractive, oamenii cumpără, din ce în ce mai mult, produse electrice și electronice. Tehnologia avansează într-un ritm accelerat antrenând o cerere mereu în creștere din partea consumatorilor, astfel încât, prin echipamentele electrice și electronice (EEE-uri) puse pe piață de către fabricanți și importatori sunt, ulterior, generate cantități mari de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri). Acestea apar atât prin defectarea fizică a aparatelor cât și prin deprecierea lor morală – cu alte cuvinte, ies din modă – și dorința oamenilor de-a-și înnoi aparatele. Apropo de asta: câți ani are telefonul sau calculatorul de pe care citiți această postare?

DEEE-urile sunt, asadar, echipamente electrice și electronice ieșite din uz care conțin metale grele sau materiale non-biodegradabile extrem de dăunătoare mediului înconjurător și sănătății umane. În producția și utilizarea lor au fost generate volume însemnate de gaze cu efect de seră.

Pe de altă parte, componentele echipamentelor conțin materii prime valoroase reciclabile precum aur, argint, platină, dar și metale rare ca antimoniu, beriliu, indium și gallium. De asemenea, în urma tratării DEEE-urilor se obțin materii prime secundare care pot fi reciclate și reintroduse în circuitul economic: aluminiu, fier, cupru, sticlă și plastic. Elementele nereciclabile rezultate în urma tratării DEE-urilor, au valoare energetică care poate fi recuperată parțial industria cimentului sau alte instalații termice.

Așadar, trebuie să selectăm separat DEEE-urilor de restul deșeurilor menajere și să le predăm celui mai apropiat centru de colectare specializat. În funcție de tipul de aparat electric sau electronic, acestea intră în diferite procese de producție pentru a fi tratate și reciclate. Fracțiile care rezultă din reciclare sunt folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate ca atare.