Acasa » Blog » Totul despre reciclare » Articole generale » Top 7 plastice care poluează și sunt cel mai des întâlnite în oceane/plaje/natură
În anul 2018 a avut loc o mare campanie internațională de curățare a plajelor – #2minutebeachclean. Campania s-a desfășurat în peste 800 de puncte, fiind colectate peste 35 000 de bucăți de deșeuri de pe plaje.
Din totalul majoritar de 12 obiecte, cel mai des întâlnite sunt 7 obiecte pe care le folosim zilnic:
- 9.97% micro-plastice
- ❗ 9.03% capace de plastic ❗
- 8.58% plase de pescuit
- 7.02% poliester
- 6.95% bucăți de plastic tare
- ❗ 6.01% PET-uri ❗
- 5.78% sfori
- ❗ 4.25% paie de băuturi și tacâmuri de unică folosință ❗
- ❗ 3.89% ambalaje de chips-uri și snacks-uri ❗
- ❗ 3.7% bețișoare de urechi ❗
- ❗ 3.25% pungi de plastic ❗
- ❗ 1.81% șervețele umede ❗
Dacă analizezi lista de mai sus, tu la care din cele 7 ai putea renunța începând de azi?
PET-urile
În medie, pe an, folosim aproximativ 480 sticle de plastic și în general, nu reciclăm nici măcar jumătate din ele.
Dacă înmulțim asta cu numărul de oameni care trăiesc în România, rezultatul nu este unul pozitiv.
✔️ Unde se duc? Ce se întâmplă cu PET-urile și dopurile lor?
Dacă nu sunt trimise spre reciclare, acestea ajung la groapa de gunoi sau în natură. Astfel, nu dispar și nici nu se valorifică.
✔️ De ce găsim mai multe dopuri decât sticle pe plaje?
Plasticele se identifică după abilitatea lor de a se scufunda sau a pluti pe apă. PET-urile, tipul 1 de plastic, dacă nu au dopul pus, vor ajunge pe fundul mării, în timp ce capacele (HDPE sau LDPE) vor pluti și vor ajunge la malul mării. Din păcate, sticlele care ajung pe fundul mării, rămân acolo până se “rup” și devin microplastice, microplastice care ulterior sunt înghițite de pești.
✔️ Dar de ce cumpărăm apă îmbuteliată atât de des?
Pentru a reduce generarea de PET-uri, ar trebui să ne orientăm spre folosirea sticlelor reutilizabile. Apa îmbuteliată este în general, livrată în plastic nereciclat, produs din combustibili fosili.
În plus, apa îmbuteliată trebuie transportată din punctul A în punctul Z și după către consumator, ceea ce iar generează o amprentă de carbon crescută.
Întradevăr, apa îmbuteliată este testată pentru calitatea sa, dar testarea se face doar înainte de îmbuteliere, iar faptul că este depozitată în plastic, că trece prin diverse temperaturi și transporturi, face ca această calitate să scadă în timp.
Paiele de Plastic
Un pai din plastic nu pare mult și nici periculos pentru mediu, atunci când îl folosești.
Gândește-te, însă, ce impact asupra mediului pot avea milioane de paie din plastic.
🥤 Se estimează că aproximativ 500 de milioane de paie de plastic sunt folosite și aruncate pe an, la nivel mondial. 🌐
De acum încolo îți recomandăm să spui politicos „Fără pai, vă rog!” atunci când bei un suc. Mai mult decât atât, le poți spune și motivul pentru care alegi să faci asta.
Pe lângă paiele de unică folosință, o altă problemă este reprezentată de tacâmurile de unică folosință care sunt utilizate în mod repetat și care, de asemenea sunt aruncate imediat după folosire, ajungând, fie la groapa de gunoi, fie prin natură.
Din fericire, Uniunea Europeană a decis interzicerea folosirii tacâmurilor și paielor de unică folosință începând cu anul 2021.
Ambalajele alimentare
“Nu se reciclează momentan”! ❌♻️
Acesta este mesajul pe care fiecare ambalaj de snacks-uri ar trebui să îl conțină. Fie că mănânci ciocolată, biscuiți, chipsuri sau alune, constați că majoritatea ambalajelor nu se reciclează, ceea ce înseamnă că toate aceste ambalaje ajung să fie depozitate la groapa de gunoi.
Tot în urma campaniei #2minutebeachclean, s-au găsit pe malul mării ambalaje vechi de 30 de ani, ceea ce arată că nu sunt biodegradabile. Acestea sunt produse, în general, dintr-un mix de materiale ce are la bază plastic, ceea ce le face foarte greu de reciclat.
Ideal ar fi să renunțăm la aceste ambalaje, dar cu toții știm că este greu.
Ca soluție, vino cu punga sau săculețul tău sau, dacă nu ai, încearcă să te orientezi către dulciuri vrac sau ambalate în folie de aluminiu sau hârtie, pe care apoi ai grijă să le pui separat pentru reciclare. Evită pe cât posibil pachetele mici și încearcă, dacă se poate, să te orientezi către pachete mari de snacksuri.
Pungile de Plastic
Pungile de plastic sunt unul dintre cei mai mari poluatori din mări și oceane. Fie că plutesc, fie că stau în imersie, pungile de plastic pot deveni mortale pentru animalele marine care le înghit sau pur și simplu se încurcă fizic în ele.
Pungile de plastic înghițite nu pot fi digerate, rămân blocate în intestine, ceea ce face ca animalele să nu se mai poată hrăni.
Treptat, supermarketurile înlocuiesc pungile de plastic cu pungi din materiale biodegradabile – bioplastic sau hârtie – sau cel puțin cu durată mare de utilizare și reutilizare.
Pentru a reduce consumul de pungi de plastic, este recomandat așadar, ca atunci când mergem la cumpărături, să avem la noi propria pungă reutilizabilă pentru a evita generarea de noi plastice.
Șervețelele umede și Bețișoarele de Urechi
Șervețelele umede și bețișoarele pentru urechi sunt, în aceste vremuri, elemente aproape indispensabile când ne gândim la igiena fiecăruia dintre noi. Numai că atât șervețelele umede cât și bețișoarele pentru urechi sunt produse din materiale care nu se biodegradează.
Astfel, devin factori importanți de poluare.
Paradoxul: devenim victime ale propriului confort adus de ele. Odată ajuns în ape, un șervețel nu dispare, ci durează zeci sau chiar sute de ani până acesta se descompune în microplastice. Un studiu recent a arătat că microplasticele au ajuns în alimentația umană în mod generalizat.
Deși pe pachete scrie că acestea să nu fie aruncate în vasul de toaletă, majoritatea dintre noi o face, ceea ce duce mai departe la blocarea filtrelor de apă în stațiile de epurare.
Este recomandat să găsim soluții alternative, șervețele care sunt făcute din fibre naturale și se descompun.
Dar dacă nu le avem mereu la îndemână, este important de reținut un lucru: ❌ nu le aruncați în vasul de toaletă! ❌
Aceeași problemă apare și în cazul bețișoarelor de urechi. Și ele sunt produse din plastic și nu se descompun. Facem o mare greșeală atunci când în loc să le aruncăm la coșul de gunoi ni se pare mai simplu să le aruncăm în vasul de la toaletă.
👁️🗨️ De reținut: nici bețișoarele de urechi nu trebuie aruncate în vasul de toaletă! La fel ca șervețelele umede, acestea pot bloca filtrele sau, mai rău, pot trece de filtrele de apă și ajung în mări și oceane unde pot fi înghițite de animale.
Dacă analizezi lista de mai sus, tu la care din cele de mai sus ai putea renunța începând de azi?