Schimbările Climatice și Primii Pași spre o Viață Sustenabilă.

Schimbările climatice își fac resimțite efectele tot mai repede și au afectat toate părțile lumii, sănătatea umană și mediul înconjurător. Dacă nu ne reunim pentru a opri acest lucru, pagubele vor fi grave și iremediabile.

 

Schimbările climatice reprezintă problema definitorie a timpului nostru, iar acum, mai mult ca niciodată, ne aflăm într-un moment critic. Tiparele meteorologice s-au schimbat, iar acestea amenință producția de alimente, provoacă inundații catastrofale și viituri care afectează comunitățile noastre deja fragile. Din păcate, fără a acționa drastic azi, costul adaptării la aceste schimbări în viitor va fi mai costisitor și mai dificil. 

 

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, temperatura medie a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius, creștere în mare parte cauzată de creșterea emisiilor de carbon, dar și a altor emisii provocate de om în atmosferă. Este de notat faptul că în ultimii 35 de ani a avut loc cea mai mare creștere a încălzirii globale, iar doar în ultimii 6 ani s-au înregistrat de la an la an cele mai ridicate valori termice.

Pentru a putea încetini ritmul alarmant, cât și pentru a opri dezastrele naturale (de exemplu recentele acumulări de PET-uri pe râuri în urma viiturilor), este necesar ca atât autoritățile cât și cetățenii să se implice deopotrivă. Trebuie să acționăm și la nivel individual, prin schimbări de comportament – să ne educăm că natura nu este locul unde trebuie să depozităm deșeurile: nici în vârf de munte, nici pe margine de drum, nici pe albiile râurilor, iar atunci când depistăm nereguli să sesizăm Garda de Mediu din zona noastră – https://www.facebook.com/GardaNationaladeMediu/

Un alt pas important pentru noi cât și pentru planetă este să ducem un stil de viață sustenabil, dar ce este sustenabilitatea?

Să începem cu începutul: Sustenabilitatea reprezintă echilibrul dintre mediul înconjurător, economie și etică. ⚖️

➡️ Dar dacă vrem o definiție ca la carte, conform DEX, “sustenabilitatea este calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.”

💡❓Ce trebuie să facem pentru a trăi sustenabil?

✅ REducem consumul și evităm generarea deșeului de ambalaj;

✅ REfolosim &  ✅ REparăm 

✅ REciclăm – colectăm selectiv;

✅ REgândim stilul de viață actual – ce impact au acțiunile tale zilnice asupra mediului?

Ce putem face într-o zi? Acțiuni zilnice pentru o viață sustenabilă:

→ cumpără produse locale;

→ evită să cumperi produse în ambalaje de plastic sau nereciclabile;

→ dacă poți, mergi la muncă cu bicicleta sau alte metode de transport alternativ;

→ evită să cumperi produse de plastic de unică folosință;

→ colectează selectiv și pune deșeul reciclabil în pubelele special amenajate;

→ învață-i și pe cei din jur de ce trebuie să schimbe anumite lucruri în stilul lor de viață și ghidează-i spre bunele practici.

 

Piramida – refuz, reutilizez, reciclez

 

Unul dintre lucrurile pe care le știm sigur este că folosim mai multe materiale și fabricăm obiecte noi de zi cu zi într-un ritm mai rapid ca niciodată, în loc să le refolosim sau să le valorificăm. Drept urmare, ne confruntăm cu multe provocări, cum ar fi: poluarea aerului, a apei și a solului, saturarea gropilor de gunoi și epuizarea materiilor prime.

Metodologia Zero Waste este o metodologie ce vizează ca niciun deșeu să nu mai ajungă la groapa de gunoi și reutilizarea materialelor pe care le avem deja în circulație pentru a produce noi obiecte de care avem nevoie.

În topul priorităților consumatorului ar trebui să fie evitarea generării de deșeu de ambalaje, urmată de reutilizarea ambalajelor rămase în urma consumului, iar ca ultimă soluție ar trebui să apelăm la reciclare. 

Gradul de reciclare în România în momentul de față este la cote alarmante. La nivel național se reciclează doar 14% din deșeul generat, iar în capitală din cele 11.1 milioane de tone de deșeuri doar 9% sunt reciclate. 

 Tu ce acțiuni abordezi în viața de zi cu zi?

RECICLEAZA!
Hai sa lasam generatiilor viitoare
o planeta mai curata

Contactati-ne!

Dorim sa avem o comunicare cat mai eficienta cu potentialii nostri parteneri, de aceea te rugam sa completezi formularul de mai jos:

Scroll to Top