Cum alegi o OIREP de încredere pentru afacerea ta?

OIREP de încredere pentru afacerea ta

Ești antreprenor și vrei să-ți organizezi afacerea după principii economice moderne, în care preocupările de mediu sunt prioritare? Îți sunt familiare noțiunile de economie circulară și sustenabilitate? Înseamnă că este momentul să colaborezi cu o organizație de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului (OIREP).

Îți prezentăm în continuare ce înseamnă OIREP pentru afacerea ta și cum să alegi cea mai bună variantă de implementare a schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor, conform legislației din România și directivelor europene.

O OIREP de încredere va analiza specificul business-ului tău și va stabili cantitatea de deșeuri produse anual prin activitățile economice derulate la sediul social, la punctele de lucru, la unitățile de stocare, locurile de depozitare și spațiile de comercializare. Aceste raportări vor fi realizate pe baza analizării documentelor financiar-contabile și de gestiune: registre contabile, bilanțuri, documentele aferente achizițiilor intra/extracomunitare, fișe de tracking pentru obiectivele anuale.

Este esențială experiența specialiștilor în implementarea obligațiilor de mediu, pentru că legislația este complexă, iar detaliile diferă de la un domeniu de activitate la altul. Asigură-te că alegi un OIREP cu portofoliu divers, care să cuprindă firme similare cu cea pe care o conduci.

În acest context vor fi monitorizate procesele tehnologice și modul de preluare, prelucrare, depozitare a materiilor prime, produselor și deșeurilor industriale. Este important să colaborezi cu un responsabil de mediu care să cunoască în detaliu modalitățile de evaluare a impactului pe care firma ta îl are asupra regiunii în care își desfășoară activitatea economică.

Poți crede că aceste reglementări sunt doar pentru firmele cu domenii de activitate precum producție industrială, prelucrare de materii prime, transport. De fapt, toate companiile au astfel de responsabilități, de aceea trebuie să alegi o OIREP care să te consilieze în alinierea la legislația de mediu.

De exemplu, dacă ai un magazin online, ești considerat producător, conform normelor EPR (responsabilitatea extinsă a producătorului). Dacă firma ta importă bunuri, ai obligații atât ca generator de deșeuri, cât și ca producător. De asemenea este necesară verificarea produselor importate, pentru a vedea dacă sunt reglementate prin acte normative speciale.

Trebuie respectate proceduri stricte pentru marcarea ambalajelor reciclabile, pentru raportarea cantității de ambalaje produse și monitorizarea cantităților de deșeuri (inerte și nepericuloase, reciclabile, valorificate prin alte procese decât reciclarea, eliminate prin depozitare). Aceste proceduri se aplică și la diverse echipamente electrice și electronice  introduse pe piață, inclusiv baterii și acumulatori.

Un argument important pentru preluarea responsabilităților de mediu de către o OIREP este expertiza în raportarea trimestrială și anuală. Aceasta este necesară în stabilirea taxelor și contribuțiilor pe care trebuie să le achiți către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Un OIREP îți poate oferi și sprijin pentru raportările către ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului), pentru viza anuală a autorizației de mediu.

Dacă neglijezi aceste raportări, riști amenzi pentru declararea parțială a obligațiilor, calculul eronat al cantităților declarate lunar, nereguli la documentele de trasabilitate sau pentru nedepunerea în termen a declarațiilor.

Verifică OIREP-ul pe care l-ai ales pentru o colaborare pe termen lung, să aibă autorizație de la Ministerul Mediului și să fie la zi cu autorizarea anuală. Solicită verificarea periodică a respectării cerințelor de mediu printr-un audit de mediu și obține certificarea ISO specifică activității economice a firmei.

Asigură-te că selectezi un OIREP care înțelege și respectă specificul organizațional al businessului, ca să te ajute la optimizarea proceselor operaționale și protecția sănătății angajaților. Astfel vei putea redacta Programul de prevenire și reducere a deșeurilor generate de firma ta, conform legislației în vigoare.

 

Ține cont de aspectele prezentate, ca să alegi o OIREP de încredere pentru afacerea ta. Mai mult decât o simplă externalizare de servicii, colaborarea cu organizația de mediu potrivită reprezintă o decizie strategică și o oportunitate de îmbunătățire a modului în care îți organizezi business-ul, atât în termeni de profit, cât mai ales de responsabilitate.