Acasa » Blog » Totul despre reciclare » Cine depune declarație la Fondul pentru Mediu și cum se completează aceasta?
Fondul pentru Mediu este un fond public gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu cu venituri formate din contribuții și taxe achitate de anumiți agenți economici. Descoperă tot ce trebuie să știi despre declarația obligatorie: cine e nevoit să o depună, cum se completează corect și cum se depune în Sistemul electronic AFM-Online.
Cine e obligat să depună declarația la Fondul pentru Mediu?
Pe scurt, toți agenții economici/companii/firme care produc sau introduc pe piața românească ambalaje și deșeuri sunt obligați să depună declarația la Fondul pentru Mediu. Această măsură este legată de responsabilitatea extinsă a producătorului, una dintre strategiile prin care se dorește minimizarea impactului asupra mediului. Companiile pot avea una sau mai multe obligații, cu sarcinile fiscale aferente.
● Ambalaje
Trebuie să depună declarații lunare la Administrația Fondului pentru Mediu cei care:
- introduc pe piață ambalaje de desfacere;
- închiriază ambalaje;
- importă sau achiziționează intracomunitar materii prime, produse ambalate și/sau ambalaje de desfacere;
- comercializează produse cu marcă proprie;
- reambalează sau supraambalează produse ambalate individual;
- produc articole pe care le ambalează în vederea comercializării;
Declarațiile pentru ambalaje se depun lunar și se plătesc anual.
Important: cei care produc ambalaje pentru a le vinde terților nu au obligația de a depune declarații!
● Electrice, electronice, baterii, acumulatori
Totodată, declarația trebuie depusă și de către cei care introduc pe piață echipamente electrice și electronice (EEE), baterii și acumulatori. Obligația îi afectează și pe cei care le produc, și pe cei care le importă sau le obțin prin achiziții intracomunitare. În cazul bateriilor și al acumulatorilor, ele pot fi introduse pe piață ca atare, dar și integrate în EEE-uri.
Declarațiile referitoare la EEE, baterii și acumulatoare se depun de asemenea anual, însă calculul contribuțiilor și plata se fac anual.
● Anvelope
Firmele care introduc pe piață anvelope sunt de asemenea obligate să completeze și depună obligația, indiferent dacă acestea sunt noi sau uzate.
La fel ca în cazul EEE-urilor, declarația se depune lunar, iar contribuțiile la Fondul pentru Mediu se calculează și se plătesc o dată pe an.
● Uleiuri
Urmează apoi cei care introduc pe piață uleiuri minerale, sintetice sau semisintetice, prin activitate de producție, activitate de import sau achiziție intracomunitară pentru uz propriu, vânzare sau distribuție.
În această situație, declarația se depune lunar și se plătește tot lunar.
● Eco taxa
Eco taxa vizează pungi și sacoșe fabricate din materiale obținute din resurse neregenerabile, cu mâner aplicat sau integrat. Producătorii care le pun pe piață după ce au fost inscripționate sau le introduc pe piață în urma unei achiziții intracomunitare/import sunt obligați să depună declarația la Fondul pentru Mediu.
Spre deosebire de celelalte tipuri de declarații, eco taxa se depune și se plătește trimestrial.
● Substanțe periculoase
Nu în ultimul rând, companiile care produc, importă sau achiziționează intracomunitar substanțe periculoase pentru mediul înconjurător au obligația de a depune lunar declarația de mediu.
Substanțele periculoase pot fi inflamabile, corozive, toxice, reactive, infecțioase sau radioactive.
● Emisii din surse fixe
Mai există o declarație obligatorie, de data aceasta pentru deținătorii de generatoare electrice și centrale termice pe gaz care provoacă emisii care afectează mediul. Această declarație se depune și se plătește în fiecare lună.
Cum se completează declarația. Ghid cu pașii de urmat.
Înainte de a completa declarațiile, este necesar pentru operatorii economici să cunoască situația exactă a ambalajelor, EEE-urilor, bateriilor și acumulatorilor, anvelopelor, uleiurilor, pungilor și substanțelor periculoase. Odată aflată cantitatea exactă, companiile trebuie să își facă un calcul referitor la obiectivul de reciclare. Acest lucru poate fi efectuat intern sau prin transferul responsabilității către o OIREP de încredere.
Dacă ești în această situație, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt următorii:
1. accesează portalul de raportare;
2. accesează secțiunea „Întocmire și depunere declarații”;
3. completează luna și anul pentru care întocmești declarația;
4. selectează rubrica de raportare care te interesează (ambalaje, anvelope, depozitare la groapă, EEE, baterii sau parteneri organizații transfer);
5. în cazul ambalajelor, selectează butonul „Adaugă” pentru a insera linii de tabel (fiecare linie reprezintă un tip de ambalaj);
6. completează cantitățile introduse pe piață;
7. verifică dacă declarația este completată corect;
8. selectează „Salvează și descarcă”;
9. semnează electronic declarația descărcată;
10. încarcă în portal declarația completată și semnată;
Inițial, declarația va avea statusul „Depus”, apoi va fi procesată și va primi statusul „Aprobată”. În secțiunea „Istoric declarații”, poți vedea starea tuturor declarațiilor depuse, însă nu vei mai putea edita niciun document deja finalizat. Atenție! Toate obligațiile se transmit în cadrul unei singure declarații, NU se completează declarații diferite pentru fiecare obligație în parte.
Cum se depune documentul
Începând din iulie 2022, declarație de mediu se depune exclusiv online, prin Sistemul electronic AFM-Online. Firmele care nu o fac și cele care folosesc greșit sistemul riscă amenzi de până la 250.000 lei.
Utilizarea Sistemului electronic AFM-Online vine cu un beneficiu important. Companiile nu mai sunt nevoite să trimită un angajat pentru a depune personal declarația. Astfel, se economisește timp fiindcă durează doar câteva minute pentru ca documentul să fie înregistrat și procesat.
Accesul la Sistemul electronic AFM-Online se poate face după înrolarea în sistem a reprezentantului societății și doar pe baza unei semnături electronice calificate. Înrolarea se face prin completarea online a unui formular de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Serviciul asigură editarea, comunicarea și tipărirea declarațiilor, verificare confirmării de primire, vizualizarea istoricului declarațiilor, precum și a situației plăților efectuate.
Sperăm că acest articol ți-a fost de folos și ai înțeles cum se completează și depune corect declarația la Fondul pentru Mediu.