Ce înseamnă preluarea responsabilităților de mediu

Ce inseamna preluarea responsabilitatilor de mediu

În contextul schimbărilor climatice prin care Pământul trece, trebuie să discutăm despre metodele prin care putem ajuta planeta, ce înseamnă preluarea responsabilității de mediu și care sunt beneficiile unei colaborări cu o OIREP.

Ce sunt responsabilitățile de mediu?

Pentru a înțelege ce reprezintă aceste responsabilități, trebuie să vorbim despre originile lor. În 2000 a fost dezvoltat un plan de acțiune numit Agenda de la Lisabona, al cărui scop era să transforme Uniunea Europeană într-o economie capabilă de creștere durabilă. Obiectivul trebuia îndeplinit în 10 ani, însă nu a fost atins. A urmat Europa 2020, un plan similar, pentru perioada 2010-2020, iar în prezent trebuie să implementăm obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

În scopul îmbunătățirii standardelor de protecție a mediului, în acești ani au fost date diferite directive pe care și România trebuie să le urmeze. Acestea sunt numite responsabilitățile de mediu și includ luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor.

În acest context, operatorii economici care importă, produc sau distribuie produse ambalate au anumite obligații către Administrația Fondului pentru Mediu. Mai exact, trebuie să identifice, raporteze și achite taxe, contribuții și sancțiuni în funcție de tipul obligațiilor identificate.

Câteva exemple includ:

● cantitatea de ambalaje introduse pe piață;
● deșeuri de ambalaj valorificate prin reciclare;
● deșeuri eliminate prin serviciul public de salubrizare;
● echipamente electrice, electrocasnice, baterii și acumulatori introduse pe piață;
● emisiile de poluanți în atmosferă;
● substanțe periculoase pentru mediu;
● vânzarea de materiale lemnoase

Ce înseamnă preluarea responsabilităților de mediu?

Agenții economici se pot ocupa de toate acestea pe cont propriu, prin intermediul responsabilului de mediu propriu. Fiecare companie care desfășoară activități ce au un impact negativ asupra mediului trebuie să creeze acest post nou, iar unele aleg să înființeze chiar un departament întreg. Rolul său include, dar nu se limitează la: evaluarea conformării la cerințele prevăzute de legislație, realizarea documentației necesare, monitorizarea factorilor de mediu, realizarea declarațiilor pentru Fondul de Mediu și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor.

Există însă și soluții mai simple: vorbim desigur despre transferul de responsabilitate către o OIREP – organizație de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor.

Rolurile unei astfel de organizații includ:

● înregistrarea și declararea obligațiilor de mediu;
● raportarea cantității de ambalaje produse/importante/distribuite pe piață;
● garantarea respectării țintelor de reciclare și valorificare impuse;
● plata taxelor, contribuțiilor și sancțiunilor la Fondul de Mediu

De ce să colaborezi cu o organizație de implementare a răspunderii extinse a producătorului (OIREP)?

Pe scurt, pentru conservarea resurselor interne. Așa cum am arătat mai sus, responsabilul de mediu are numeroase atribuții, de care nu se poate ocupa fără anumite cursuri de formare și perfecționare profesională. Astfel, când un agent economic alege să transfere responsabilitatea unei OIREP, economisește timp, dar și bani.

Un alt avantaj important îl reprezintă experiența organizației. Angajații au deja experiența necesară, dar și contactele altor companii de încredere. De exemplu, deșeurile trebuie trimise către o companie de sortare și reciclare profesionistă, care le gestionează în mod responsabil. O OIREP știe deja cum să identifice și evite operatorii ilegali, pentru ca firma ta să nu ajungă în situații neplăcute.

Dacă dorești să transferi responsabilitatea de mediu, asigură-te că alegi o organizație serioasă. Aceasta trebuie să ofere transparență și consiliere, dar să aibă și capacitatea de a educa și organiza campanii de conștientizare. Pentru a lăsa generațiilor viitoare o planetă mai curată, lucrează doar cu o OIREP care se implică cu adevărat.

Cum îți poți îndeplini obiectivele în domeniul ambalajelor?

Conform legii 249/2015, până în 2022 inclusiv, țintele anuale de reciclare sunt:

● 60% din greutate pentru hârtie și carton;
● 60% din greutate pentru sticlă;
● 50% din greutate pentru metal;
● 22,5% din greutate pentru plastic și 55% pentru PET;
● 20% din greutate pentru aluminiu;
● 15% din greutate pentru lemn

Ulterior, procentele vor continua să crească, ajungând începând din 2025 la:

● 75% din greutate pentru hârtie și carton;
● 70% din greutate pentru sticlă;
● 70% din greutate pentru metal;
● 50% din greutate pentru plastic;
● 50% din greutate pentru aluminiu;
● 25% din greutate pentru lemn

Atenție, dacă aceste obiective nu sunt îndeplinite, ești obligat să plătești o sancțiune: 2 lei per kg pentru diferența dintre ținta stabilită și cea realizată.

Transferând responsabilitatea către o OIREP, vei reuși mai ușor să îndeplinești obiectivele în domeniul ambalajelor în mod responsabil. Fie că sunt reciclate, incinerate în instalații de incinerare cu valorificare de energie sau reparate în vederea reutilizării, deșeurile nu trebuie să ajungă la gropile de gunoi.

Proasta gestionare a deșeurilor a ajuns treptat să ne afecteze puternic mediul. Aerul, solul și apa sunt din ce în ce mai poluate, iar plantele, animalele, dar și oamenii au de suferit. Ne confruntăm cu dispariția unui număr mare de plante și animale, iar noi riscăm diferite afecțiuni printre care deteriorarea sistemului reproductiv, apariția unor forme de cancer, a bolilor cardiovasculare și a infecțiilor respiratorii. A venit momentul să facem tranziția către un stil de viață mai sustenabil, iar transferul de responsabilitate către o OIREP reprezintă o soluție eficientă pentru agenții economici.