Am petrecut împreună prima lună din campania de educare și conștientizare “Marathon-ul Reciclării”, ocazie cu care am învățat treptat de ce este important să ne schimbăm comportamentul față de mediul înconjurător.
Am descoperit că este important să evităm generarea de deșeuri, iar dacă acest lucru nu este posibil, este necesar să reciclăm corect deșeurile generate.
Dar ce este RECICLAREA? ♻️
O parte din deșeurile generate de noi pot fi recuperate și transformate și, astfel, pot fi refolosite pentru crearea de noi produse. Acest proces se numește reciclare. Hârtia, cartonul, sticla, metalul și anumite tipuri de plastice pot fi reciclate.
Pentru a fi siguri că procesul de reciclare este dus la capăt este important să respectăm 3 pași:
♳ Să eliminăm impuritățile, lichide sau materie organică;
♴ Așadar, se recomandă să spălăm bine toate ambalajele;
♵ Să le introducem în recipientele pentru reciclare separat, în funcție de materialele din care sunt fabricate.
Deci, pentru a colecta corect ambalajele, este nevoie să spălăm bine recipientele de plastic, aluminiu sau sticla înainte de a le trimite spre reciclare.
Un alt pas foarte important constă în a pune ambalajele în recipientele de colectare selectivă pe categorii, pentru a fi ulterior transportate la centrele de reciclare unde vor fi eficient valorificate:
🟡 Container galben – depozitare deșeuri din metal și plastic
În acest container poți pune recipientele din plastic pentru băuturi (PET) și cele pentru produsele lactate, dar și recipientele detergenților, produselor cosmetice, pungi și veselă din plastic. De asemenea pot fi depozitate aici cutii de conserve sau doze de suc, dar atenție, acestea trebuie să fie foarte bine curățate!
Nu arunca în acest container produse de plastic care nu îți mai folosesc, cum ar fi: produse electronice stricate, ambalaje de la medicamente/blistere sau alte deșeuri din materiale mixte ce includ și plastic.
🟢 Container verde – depozitare deșeuri din sticlă
Poți introduce în containerul verde sticle de orice culoare, borcane sau orice recipient din sticlă.
Atenție, aici nu se pot introduce becuri arse, geamuri, ceramica sau porțelanuri!
🔵 Container albastru – depozitare hârtie și carton
În acest caz poți arunca ziare și reviste, cutii și alte ambalaje din carton, pungi și saci din hârtie sau alte produse din hârtie sau carton.
Atenție, nu arunca aici produse contaminate, adică murdare, cum ar fi: șervețele, cutii de pizza cu grăsime sau alte deșeuri menajere din hârtie sau carton care nu pot fi curățate.
Toate deseurile solide care nu-si gasesc locul in containerele de mai sus vor trebui aruncate in pubela de deseuri menajere sau, daca sunt materiale compostabile, in pubela de bio-deseuri.