Pași spre un stil de viață cu mai puține deșeuri generate

Nu ar fi ideal să avem un mod de viață în care folosim mai puțin plastic? 🥤

O viață în care cumperi mai cumpătat, produse cu un impact scazut de mediu, care genereaza mai puține deșeuri și risipă? ☺️⛱️

Săptămânile trecute am discutat despre problema plasticului și cum acesta a ajuns să fie găsit în cele mai adânci ape sau sub formă de micro-particule în organismul nostru.

Ideal ar fi să avem un stil de viață low-waste, prin care să generăm cât mai puține deșeuri de plastic și să evităm cumpărarea de produse care vin ambalate astfel.

Putem regândi felul în care funcționăm zilnic: trusa de machiaj poate avea produse din materiale sustenabile sau alimentele din bucătărie pot fi cumpărate și în vrac.

Mulți dintre noi trăiesc cu falsa impresie că viața low-waste înseamnă să reciclăm mai mult, când, de fapt, un stil de viață low-waste echivalează cu utilizarea minimală a plasticului și implicit producerea a câtor mai puține deșeuri.

 

Baia

 

Dupa bucatarie, baia este, probabil, cea de a doua zonă dintr-o locuință care generează multe deșeuri. 🗑️

Din fericire, putem apela la produse de îngrijire care, pe lângă faptul că vin ambalate în recipiente de sticlă sau carton, sunt realizate din materiale naturale.

Uită-te prin baie și vezi ce produse ai, cum le poți înlocui.

A avea cinci geluri de duș pe marginea căzii nu ajută cu mare lucru la igiena personala. Nu uita, mai puțin înseamnă mai mult, de fapt!

Iată ce sugestii avem pentru a genera cât mai puține deșeuri în baie; înlocuiește:

Gel de dus ➡️ săpun de corp

Șampon ➡️ șampon solid

Loțiune de corp ➡️ uleiuri naturale de cocos sau susan

Periuță de plastic, de dinți ➡️ periuța de bambus sau chiar și cea electrică reprezinta variante mai bune

Pastă de dinți ➡️ găsești și în borcănele de sticlă

Deodorant ➡️ poți face foarte ușor acasă sau poți găsi în ambalaje prietenoase cu mediul.




Bucătărie

 

Bucătăria este zona din casa noastră care generează cele mai multe deșeuri.

Suntem obișnuiți să cumpărăm produse din magazinele comerciale fără a ne gândi prea mult la viața lungă a ambalajului. ⏲️🍲

Din fericire, există soluții pentru a reduce cantitatea de deșeuri generate în bucătărie analizându-ne obiceiurile de consum.

🤔De exemplu, știai că pliculețele de ceai conțin plastic și nu sunt biodegradabile?

➡️Încearcă să cumperi ceai vărsat și să folosești o sită pentru ceai.

🤔Sau știai că simpla folie alimentară de plastic pe care o folosim în mod constant este imposibil de reciclat și nu este biodegradabilă?

➡️Există, de exemplu, folia alimentară din ceara de albine care este ecologică și are o viață lungă.

✔️Un alt lucru care ar fi de mare ajutor să îl adopți în viața ta este să mergi la piață mai des pentru a cumpăra alimente fără ambalaj. Dacă îți aduci și plase reutilizabile și refuzi pungile de plastic de fiecare dată, poți reduce risipa!

Stilul nostru de viață necesită schimbări de consum și de comportament, iar odată ce ai realizat ce schimbări poți face, acestea devin obișnuință.