Beneficiile colectării selective a deșeurilor asupra mediului înconjurător

Beneficiile colectarii selective

Deoarece efectele negative pe care activitățile umane le au asupra mediului înconjurător sunt din ce în ce mai vizibile, la nivel global sunt implementate mai multe măsuri menite să reducă poluarea.

Printre ele se numără și colectarea selectivă a deșeurilor care a devenit obligatorie și în România începând cu anul 2021, ca urmare a unei directive a Uniunii Europene.

Prin Ordonanța de Urgență 95/2021, autorităților și agenților economici le revine, printre altele, și obligația colectării selective a deșeurilor. Această măsură pornește de la consumatori și de aceea am considerat că o trecere în revistă a beneficiilor colectării selective i-ar face pe oameni să înțeleagă mai bine de ce este necesar să arunce deșeurile separat.

Reducerea costurilor de producție

Practica a dovedit că este mai ieftin să reciclezi decât să produci materii prime noi, iar colectarea selectivă a deșeurilor are o contribuție importantă în procesul de reciclare. Mai exact, deșeurile reciclabile sunt colectate separat de cele biodegradabile, iar astfel se ușurează considerabil procesul de sortare la centrele speciale.

Pentru că deșeurile vin deja separate de la consumatori, aceste centre pot procesa zilnic o cantitate mai mare, crescând implicit și cantitatea de reziduuri reciclabile care sunt trimise către unitățile de procesare.

Poți afla totul despre reciclare accesând secțiunea dedicată de pe blogul nostru.

Economisirea resurselor naturale

În procesele de producție, se folosesc deseori resurse naturale precum lemnul, cărbunele, gazele sau petrolul, care s-au redus simțitor în ultimii ani pe fondul exploatării în cantități importante. Prin urmare, se impune utilizarea rațională a acestor resurse, iar colectarea selectivă a deșeurilor este un pas în această direcție.

Dacă unitățile de procesare au la dispoziție cantități mai mari de deșeuri reciclabile, vor consuma mai puţine resurse naturale pentru a produce materie primă, întrucât aceasta va proveni în bună parte din aceste deșeuri. Totodată, se economisesc gaze, curent electric și alte resurse folosite în procesul de producție a materiilor prime noi.

Acesta este unul dintre motivele pentru care ghidurile de sustenabilitate pun un accent important pe colectarea selectivă a deșeurilor.

Diminuarea fenomenului poluării

Deșeurile reprezintă un important factor de poluare, mai ales dacă ne referim la cele care nu sunt biodegradabile și pot rezista în natură chiar și mii de ani. Spre deosebire de ele, cele biodegradabile se descompun în mod natural, putând fi transformate în compost și folosite ca îngrășământ natural.

Un bun management al deșeurilor presupune ca toate reziduurile care nu sunt biodegradabile să ajungă la centrele de reciclare sau la centre speciale pentru a fi distruse, în timp ce resturile biodegradabile să fie supuse unui tratament pentru a deveni compost sau, după caz, pentru a fi incinerate.

Prin colectarea selectivă, deșeurile biodegradabile sunt separate de celelalte încă de la consumator și astfel pot fi mai ușor procesate și transformate în îngrășăminte. Dacă îngrășământul conține și deșeuri care nu se descompun în mod natural, acestea vor ajunge pe câmp sau în sol unde vor rămâne perioade îndelungate. Totodată, pot ajunge și în ape curgătoare fiind purtate în aval sute de kilometri și contribuind astfel la poluarea mediului înconjurător.

Fenomenul poluării cu deșeuri trebuie înțeles cât mai bine de întreaga populație motiv pentru care desfășurăm frecvent campanii de educare și conștientizare. 

Reducerea cantității de gunoaie

 Deșeurile colectate „la grămadă” ajung în cele mai multe cazuri la gropile de gunoi, acolo unde sunt depozitate în vederea sortării. Atunci când cantitățile de deșeuri amestecate sunt prea mari, operațiunea de sortare devine tot mai dificilă și în același timp ineficientă.

Aceasta pentru că deșeurile biodegradabile intră rapid în descompunere, iar de multe ori ajung în stadii prea avansate pentru a mai putea fi folosite pentru compost. Deși dispar în mod natural, prin procesul de descompunere se elimină în atmosferă cantități mari de metan – un gaz care contribuie la crearea efectului de seră şi, implicit, la încălzirea globală.

În același timp, deșeurile reciclabile se adună în cantități mari la gropile de gunoi, unde pot sta perioade lungi până să fie sortate și trimise la centrele speciale. În timp ce acestea zac la groapa de gunoi, unitățile de procesare consumă resurse importante pentru a produce materie primă care ar fi putut fi obținută mai ușor și mai ieftin prin reciclare.

Nu în ultimul rând, deșeurile de orice natură acumulate la gropile de gunoi devin focare de infecție, ajungând să reprezinte astfel și un pericol pentru sănătatea publică. 

Reguli de respectat pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Cu toții putem contribui la aceste beneficii fiind puțin mai atenți cu deșeurile care ajung la gunoi și respectând câteva reguli simple.
În primul rând, înainte de a arunca un ambalaj, verifică eticheta pentru a vedea dacă acesta este dintr-un material reciclabil și care este natura acestuia. Deșeurile reciclabile care ajung la gunoi trebuie să fie curate, așa că este recomandată clătirea sau spălarea lor, dacă este cazul. De asemenea, pentru a ocupa cât mai puțin loc în pubele și a se putea colecta o cantitate mai mare, deșeurile trebuie să fie pliate.
Ultimul pas constă în aruncarea deșeurilor în recipientele potrivite. Mai exact, plasticul și metalul se colectează în pubele sau saci de culoare galbenă, hârtia și cartonul în saci sau pubele albastre, sticla în pubele verzi, iar deșeurile menajere în pubele maro. Mai există și pubele negre destinate deșeurilor biodegradabile precum frunzele uscate sau resturile de fructe și legume.
 
După cum vezi, nu este deloc dificil să colectezi deșeurile selectiv, iar beneficiile aduse mediului înconjurător sunt extrem de importante și merită un minim de efort.
 

 

Scroll to Top