Sustenabilitatea în afaceri: Ce înseamnă și cum poți contribui la ecologizare?

Sustenabilitatea in afaceri. Ecologizare.

Ecologizarea este acțiunea de „a asigura un mediu natural, sănătos”, conform DEX. Termenul poate fi folosit atât pentru întregul mediu înconjurător, cât și pentru sediul companiei. Cu alte cuvinte, e necesar să protejăm nu doar planeta, ci și sănătatea propriilor angajați.

Dezvoltarea durabilă este esențială pentru Uniunea Europeană (UE). În acest moment, agenda include 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă al căror scop este „de a eradica sărăcia și de a realiza o lume durabilă, cu bunăstarea umană și o planetă sănătoasă în centrul ei”. Printre aceste obiective se numără și tranziția către un consum și o producție responsabile, conservarea oceanelor, mărilor și resurselor marine, luarea unor măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice și protejarea ecosistemelor terestre.

În acest context, România, ca membră a UE, trebuie să ia măsuri menite să îndeplinească obiectivele de mai sus. Un exemplu îl reprezintă obligațiile față de Fondul de Mediu, o serie de contribuții, taxe și sancțiuni plătite de producătorii care introduc pe piață bunuri ambalate.

Desigur, nu e necesar să produci sau imporți bunuri pentru a aduce îmbunătățiri companiei tale. Indiferent de domeniul de activitate, îți prezentăm 5 metode prin care poți contribui la ecologizare.


Implementează un sistem de colectare selectivă

Deșeurile ajunse la groapa de gunoi sau în mări și oceane poluează puternic planeta, cu efecte negative asupra florei și faunei. În ceea ce privește oamenii, ne putem confrunta cu un număr mare de probleme de sănătate: infecții respiratorii, boli cardiovasculare, perturbarea hormonilor, deteriorarea sistemului reproductiv, hipertensiune sau diferite tipuri de cancer.

Colectarea separată reprezintă o modalitate prin care deșeurile sunt gestionate corespunzător, cu beneficii pentru mediu. Sistemul este ușor de implementat la sediul biroului. Începe prin a monta coșuri de gunoi și tomberoane speciale, în culorile potrivite. Pubela albastră se folosește pentru hârtie și carton, cea galbenă pentru plastic și metal, iar cea verde pentru sticlă. 

Apoi, informează angajații asupra modului corect de a colecta deșeurile reciclabile. Acestea trebuie curățate de resturi alimentare, apoi pliate, pentru a economisi spațiu. La final, se depozitează în recipientul corect, în funcție de marcajul de pe ambalaj (PAP – hârtie, ALU – aluminiu, FE – oțel, GL – sticlă, 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 Altele – plastic).

Plantează copaci

O altă modalitate prin care îți poți arăta respectul față de natură o reprezintă plantarea copacilor. Arborii extrag din atmosferă dioxidul de carbon (CO2), hrănindu-se cu el. La schimb, ne oferă oxigen prețios. CO2 este un gaz cu efect de seră, care captează căldura și o mențin în atmosferă. Arderea combustibililor fosili, producția de ciment și defrișările cresc nivelul gazelor, contribuind la criza climatică.

Există mai multe feluri prin care poți participa la plantări. Un exemplu îl reprezintă team building-urile, o activitate distractivă prin care (re)conectezi angajații cu natura. În special generațiile tinere sunt interesate de protecția mediului și doresc să se implice direct în astfel de acțiuni.

Încurajează transportul alternativ

În martie 2021, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat campania „Vinerea Verde”, care încurajează utilizarea transportului alternativ în scopul reducerii poluării. În ziua respectivă, cetățenii sunt invitați să renunțe la autoturismul personal, venind la birou pe jos, cu bicicleta, trotineta sau transportul în comun.

Ce-ai spune să implementezi o astfel de inițiativă și în cadrul afacerii tale? Mijloacele de transport cu emisii cât mai mici sau chiar zero au avantaje atât pentru planetă, cât și pentru starea de spirit a angajaților. În primul rând, nu mai vor pierde atât de mult din în trafic, ajungând la birou mai relaxați. Apoi, sănătatea li se va îmbunătăți, mersul pe bicicletă sau pe jos fiind o modalitate simplă de a face mișcare.

Susține un ONG

Organizațiile neguvernamentale de mediu joacă un rol important în protecția planetei. Pe de-o parte, informează publicul larg asupra problemelor existente, încurajând tranziția către un stil de viață sustenabil. Pe de altă parte, inițiază acțiuni precum evenimente de curățenie în natură.

ONG-urile pot fi susținute financiar sau prin voluntariat. Donația individuală, sponsorizările în bunuri sau servicii și redirecționarea a 20% din impozitul pe profit le ajută să își implementeze proiectele. Prin intermediul voluntariatului, angajații vor participa direct la susținerea asociațiilor.

Acestea sunt doar câteva dintre modurile în care poți dovedi preocuparea companiei tale față de natură. Ia în considerare și utilizarea panourilor fotovoltaice sau achiziționarea unor mașini de firmă electrice.