Reciclarea deșeurilor de ambalaje și responsabilitățile producătorului

Începând cu Revoluția Industrială din 1750, activitățile umane au contribuit direct la schimbările climatice. Acestea sunt cauzate în special de creșterea concentrației de gaze cu efect de seră din atmosferă și pot avea efecte catastrofale. Un stil de viață sustenabil este soluția pentru a avea din nou o planetă sănătoasă, pe care oamenii, animalele și plantele pot coexista în armonie. Reciclarea deșeurilor reprezintă unul din obiceiurile pe care și tu le poți avea astfel încât să ajuți Pământul.

Ce presupune reciclarea deșeurilor de ambalaje?

Reciclarea deșeurilor reprezintă  procesul tehnologic prin care acestea sunt transformate în materiale și obiecte noi. Prin intermediul său, diferite ambalaje și obiecte pot fi reutilizate și valorificate în scopuri ecologice și economice. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, este necesar să trecem prin pașii reciclării.

Verificarea ambalajelor

Uită-te cu atenție pe eticheta ambalajului pentru a vedea dacă recipientul este într-adevăr reciclabil. E important să cunoști diferențele dintre simboluri pentru că nu orice deșeu poate fi reciclat.

În imaginea de mai sus găsești bucla Mobius, bulina verde și simbolul omului ordonat. Doar bucla Mobius arată că ambalajul poate fi reciclat, însă nu garantează că toate centrele de reciclare îl vor primi. Al doilea simbol reprezintă faptul că producătorul a avut o contribuție financiară în reciclarea ambalajelor, iar omul ordonat doar ne amintește să aruncăm gunoaiele la coș, nu în natură sau pe stradă.

În această imagine poți vedea simbolurile tipurilor de plastic. Pe hârtie vei găsi PAP, pe metal ALU (aluminiu) sau FE (oțel), iar pe sticlă (GL), tot în interiorul unui triunghi format din săgeți. Acestea sunt simbolurile pe care trebuie să le cauți – dacă nu găsești niciunul, deșeul nu poate fi reciclat.

Pregătirea deșeurilor pentru colectare

Deșeurile trebuie curățate, eventual spălate cu apă și detergent dacă este nevoie. Acest pas poate fi realizat pe ambalajele de plastic, sticlă sau metal, însă hârtia și cartonul sunt considerate contaminate dacă sunt murdare de resturi alimentare sau ulei. Pentru a economisi spațiu în pubelă sau coșul de gunoi, e bine să pliezi sau strivești ambalajele înainte de a le colecta.

Colectarea corespunzătoare a deșeurilor

Pune deșeurile reciclabile în pubela, containerul sau sacul menajer corespunzătoare, în funcție de culori:

  • albastru: hârtie și carton;
  • verde: sticlă;
  • galben: plastic și metal

Sortarea deșeurilor

După ce deșeurile au ajuns la centrul de reciclare, sunt sortate pe tipul de material. Acesta este motivul pentru care în unele zone sunt preluate împreună, în aceeași mașină. Sortarea poate fi realizată de oameni, de mașinării speciale cu scaner sau o combinație de metode. În cadrul acestui pas sunt înlăturate ambalajele care nu pot fi reciclate și cele contaminate.

Procesarea deșeurilor

Odată ce au fost sortate și trecute prin întregul proces tehnologic de reciclare, noile materiale rezultate pot fi prelucrate în ambalaje sau obiecte noi.

Ce spune legea?

Politica Uniunii Europene privind deșeurile își propune să contribuie la economia circulară. Astfel, trebuie să ne concentrăm pe extragerea resurselor de înaltă calitate din deșeuri pe cât posibil. În prezent, se estimează că fiecare persoană produce aproximativ 5 tone de deșeuri anual, însă doar 38% din această cantitate ajunge să fie reciclată, arată Comisia Europeană.

La începutul anului 2021, România era țara cu a doua cea mai slabă rată de reciclare din UE. Doar 11% din deșeurile municipale au fost reciclate până în 2020, ținta stabilită fiind de 50%. Începând cu 2025, obiectivele de colectare ce trebuie atinse sunt de 50% pentru plastic, 70% pentru sticlă și 70% pentru metal.

Pentru a atinge această țintă, România va trebui să adopte legislația privind sistemul de garanție al ambalajelor. Astfel, vom plati o taxă atunci când achiziționăm un produs ambalat, iar banii vor fi recuperați în momentul când punem  deșeul în containerul din magazin. Din păcate, măsura va fi implementată cel mai probabil abia în 2022, arată Europa Liberă.

Tipuri de ambalaje reciclabile

Așa cum spuneam mai sus, nu orice tip de ambalaj este reciclabil. Regulile pot fi ușor diferite în funcție de țară, însă în general sunt similare. Dacă ai dubii referitoare la un anumit obiect, caută pe el simbolul reciclării sau adresează-te reprezentanților primăriei.

Hârtie și carton

Sunt incluse în această categorie cutiile și ambalajele de carton, caietele, agendele, cărțile, ziarele, revistele, hârtia maro și pungile neplastifiate. Bonurile fiscale, hârtia cerată, paharele pentru cafea, hârtia cu lipici, revistele glossy și prosoapele de hârtie nu pot fi reciclate. Acest tip de material poate fi reciclat de până la 6 ori, apoi își pierde proprietățile. Hârtia poate fi adăugată și la compost, pentru a crea îngrășământ natural.

Metal

Pot fi reciclate dozele de băuturi, conservele alimentare, folia de aluminiu și tuburile cu aerosoli (golite). Beneficiul acestui material este că poate fi reciclat la infinit fără a-ți pierde proprietățile. În plus, se estimează că reciclarea economisește 90% din energia necesară producției.

Plastic

Sticlele din PET, pungile și ambalajele de plastic, casoletele transparente și flacoanele de detergent sau șampon sunt printre cele mai reciclate deșeuri de acest tip. Din păcate, plasticul este un poluator puternic: producția acestuia necesită petrol, care emană dioxid de carbon, iar durata sa de viață este de peste 500 de ani. De fapt, plasticul nu dispare niciodată, ci se degradează în bucăți mici. În plus, de fiecare dată când este reciclat își pierde din proprietăți, iar pentru fiecare ambalaj nou este necesar și material virgin. De aceea, recomandăm evitarea consumului de plastic și alegerea recipientelor din sticlă sau aluminiu.

Totuși, deși ar trebui să te concentrezi pe evitarea sa, reciclarea corespunzătoare a plasticului este o soluție pentru a elibera gropile de gunoi. Tipurile ușor de reciclat sunt 1 PET, 2 HDPE și 5 PP. 4 LDPE este reciclabil doar în unele centre, iar 3 PVC, 6 PS și 7 Altele nu se reciclează.

Sticlă

Poți colecta borcane și sticle fără capac, damigene, ambalaje de la cosmetice, dar nu și geamuri, oglinzi, porțelan, ceramică sau vase rezistente la căldură. Becurile, deși conțin sticlă, trebuie depozitate în spațiile special amenajare din magazinele de electronice sau unele supermarketuri. La fel ca metalul, și sticla poate fi reciclată la infinit fără a fi nevoie să fie combinată cu material virgin.

Reciclarea deșeurilor de ambalaje: Care sunt responsabilitățile producătorului?

Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje prevede:

  • marcarea pentru identificare în vederea reciclării se aplică direct pe ambalaj sau pe etichetă; marcarea trebuie să fie vizibilă, lizibilă și durabilă, chiar și în cazul în care ambalajul este deschis;
  • obiectivele anuale privind valorificarea și reciclarea deșeurilor sunt 60% pentru sticlă, 60% pentru hârtie și carton, 50% pentru metal, 22,5% pentru plastic și 15% pentru lemn;
  • Administrația Fondului pentru Mediu controlează calitatea și trasabilitatea deșeurilor de ambalaje;
  • dacă țintele de reciclare nu sunt îndeplinite , operatorul economic responsabil este obligat să plătească 2 lei per kg pentru diferența dintre obiectivul anual stabilit și cel realizat

Pentru o mai bună gestionare a deșeurilor, agenții economici pot colabora cu o OIREP – organizație care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului. Acest operator se angajează să preia responsabilitatea producătorilor pentru a îndeplini obiectivul de valorificare și reciclare anual.

Responsabilitățile unei OIREP includ și: 

  • raportarea cantității de deșeuri de ambalaje valorificate;
  • gestionarea relației cu autoritățile de mediu;
  • plătirea taxelor aferente către Fondul de Mediu;
  • desfășurarea de activități de educare, conștientizare și sensibilizare.

Reciclarea deșeurilor de ambalaje este doar unul din pașii către sustenabilitate. La fel de important este să reduci consumul, să refolosești și repari pe cât posibil și să îți regândești stilul de viață actual.

Scroll to Top