Educare si constientizare

educare-si-constientizare
educare-si-constientizare

Marathon EPR Group S.A,
alături de
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
a demarat proiectul
„Împreună spre economia circulară”,
desfășurat sub umbrela
Campaniei „Marathon-ul Reciclării”

Documente:

Comunicat

Organizația Marathon EPR Group S.A., în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță demararea proiectului „Împreună spre economia circulară”, desfășurat sub umbrela Campaniei „Marathon-ul Reciclării”.

Iau parte la proiect studenți din ani superiori ai Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice, sub îndrumarea conf. univ. dr. Carmen Lenuța Trică. Acțiunea are ca scop educarea, familiarizarea și conștientizarea în rândul reprezentanților instituțiilor responsabile prin explicarea legislației de specialitate, abordând subiecte relevante, ce țin de răspunderea extinsă a producătorului, gestiunea deșeurilor sau tendințe de reglementare în domeniu.

„Prin acest proiect ne dorim să venim în întâmpinarea persoanelor responsabile din cadrul instituțiilor cu atribuții de implementare și control în domeniul managementului deșeurilor și să le punem la dispoziție explicarea cadrului legislativ specific prin prezentarea acestuia într-un mod simplificat, structurat, punând accent pe rolurile și obligațiile fiecărei entități.”, a declarat Liviu Petcu, Director General al companiei Marathon EPR Group S.A..

Dacă în anul 2020 campania „Marathon-ul Reciclării” se adresa în special cetățenilor, aducând un aport considerabil în creșterea gradului de educare și conștientizare privind conceptul de economie circulară și sustenabilitate în rândul acestora, anul acesta este dedicat Primăriilor, Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară și instituțiilor cu rol de control în domeniul managementului deșeurilor.

„Foarte multe dintre instituțiile responsabile întârzie implementarea obligațiilor pe care le au în domeniul managementului deșeurilor și, mai ales, nu au înțeles riscurile și amenzile la care se expun. Acestor instituții dorim să le aducem întregul nostru suport pentru a putea oferi cetățenilor serviciile necesare tranziției către o economie circulară.”, a completat Liviu Petcu, Director General al companiei Marathon EPR Group S.A..

Proiectul „Împreună spre economia circulară” vizează în următoarea perioadă sesiuni de analiză a actelor normative noi sau existente (proiecte în dezbatere publică, acte proaspăt adoptate, directive și regulamente europene), cu o frecvență lunară, derulate de către studenți din anii superiori (masteranzi si doctoranzi) ai Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, din cadrul Academiei de Studii Economice, sub îndrumarea conf. univ. dr. Carmen Lenuța Trică.

Proiectul are ca obiective:
• Îndrumarea celor responsabili cu aplicarea prevederilor legislative (primării sau asociații de dezvoltare intercomunitară);
• Familiarizarea mediului de afaceri prin explicarea legislației de specialitate, abordând subiecte relevante, ce țin de răspunderea extinsă a producătorului, gestiunea deșeurilor, tendințe de reglementare în domeniu etc;
• Susținerea tinerei generații în dobândirea expertizei necesare în dezvoltarea carierei profesionale în domeniul protecției mediului;

„Alături de masteranzii și doctoranzii Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, ne implicăm în proiecte care au rolul de a evidenția problemele cu care mediul înconjurător se confruntă. Ne dorim să înțelegem cu toții care sunt avantajele pe care un consum sustenabil și o producție inovativă le aduc, dar și faptul că acestea sunt vitale pentru protejarea întregii planete.”, a declarat conf. univ. dr. Carmen Lenuța Trică, coordonator al proiectului.

Materialele obținute în cadrul proiectului sunt disponibile tuturor celor interesați, accesând link-urile https://marathonepr.ro/educare-si-constientizare/ și http://www.mmediu.ro/articol/proiectul-impreuna-pentru-economia-circulara-legislatia-din-domeniul-deseurilor/4511 . Aceste materiale vor fi susținute în cadrul unor workshop-uri desfășurate împreună cu reprezentanți ai instituțiilor mai sus amintite.

Mai mult decât atât, pentru a încuraja un comportament sustenabil al viitoarelor generații, campania va continua toamna aceasta cu o serie de cursuri de educare și conștientizare în școli, legate de problemele de mediu și oferirea de soluții și bune practici axate pe colectare separată și reciclare.

„Legislația în privința deșeurilor a devenit, în timp, tot mai complicată și uneori dificilă. Prin aceste sinteze, într-o formă atractivă vizual, venim in sprijinul celor care trebuie să o aplice și să o înțeleagă. Mulțumim studenților și profesorilor Academiei de Studii Economice pentru ajutorul acordat.” a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

Obiectivele anuale la nivel național conform completării Legii 249/ 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje prin Ordonanța de Guvern nr. 1 din anul 2021:
• Pentru ca România să se alinieze la viziunea Uniunii Europene și să treacă la o economie circulară, este necesară majorarea obiectivelor globale de reciclare a deșeurilor de ambalaje în anul 2025 la 65%, iar până în 2030 până la 70%. Acestea pot fi realizate prin utilizarea instrumentelor economice cu scopul de a orienta procesul de gestionare a deșeurilor, către prevenire, reutilizare și reciclare.

Obiectivele pot fi atinse doar în momentul în care cetățenii devin conștienți de riscurile la care mediul înconjurător este expus și, totodată, și oamenii aleg să adopte o atitudine responsabilă față de această problemă tot mai pronunțată, care produce din ce în ce mai multe urmări nefavorabile.

educare-si-constientizare

Documente: